Najhodnotnejšou svetovou značkou je Apple

SITA
30.9.2013 16:50

Americký technologický gigant vystriedal na čele rebríčka najhodnotnejších svetových značiek po trinástich rokoch spoločnosť Coca-Cola.

Najhodnotnejšou svetovou značkou je Apple
SITA

Americká spoločnosť Coca-Cola stratila po trinástich rokoch pozíciu najhodnotnejšej svetovej značky. Z čela rebríčka, ktorý zostavuje konzultačná spoločnosť Interbrand, ju zosadili technologickí giganti Apple a Google, ktoré pre tento rok obsadili prvé, resp. druhé miesto. Značku AppleInterbrand v súčasnosti oceňuje na 98,32 mld. USD, čo predstavuje medziročný nárast o 28 %. Coca-Cola sa ocitla na treťom mieste, nasledovaná firmami IBM na štvrtom a Microsoft na piatom mieste.

Najväčší skok zaznamenala v tohtoročnom rebríčku spoločnosť Facebook. Hodnota značky vzrástla o 43 % na 7,73 mld. USD, vďaka čomu sa prevádzkovateľ rovnomennej sociálnej siete posunul na 52. zo 69. miesta. Vlaňajšia štvorka Google posilnila o 34 % na 93,29 mld. USD.

Z mimoeurópskych firiem sa najlepšie umiestnil juhokórejský Samsung na ôsmom mieste. Najcennejšou európskou značkou je Mercedes-Benz na 11. mieste, nasledovaný ďalším nemeckým výrobcom automobilov, BMW. Najväčší prepad zaznamenala fínska Nokia. Hodnota značky klesla o 65 % na 7,44 mld. USD a firma sa prepadla na 57. z vlaňajšej 19. pozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok