Miss World je z Filipín, Slovenska sa umiestnila štrnásta

TA3, TASR
28.9.2013 19:21

Svet pozná meno novej Miss World. Víťazkou prestížnej súťaže sa v indonézskom Bali stala Filipínčanka Megan Young. Na druhom mieste skončila miss z Francúzska a tretie miesto vybojovala reprezentantka Ghany.

Miss Filipín, Megan Youngová, sa dnes stala víťazkou celosvetovej súťaže krásy Miss World, ktorá sa konala v Indonézii, najľudnatejšej moslimskej krajine na svete. Súťaž poznamenali niekoľkotýždňové protesty konzervatívnych moslimských skupín, ktoré vyzývali vládu, aby šou zrušila. Podľa protestujúcich na nej ženy ukazujú priveľa holej kože a súťaž celkovo odporuje islamskej náuke.
Informácie priniesli tlačové agentúry DPA a AP.
Youngová (23) porazila vyše 120 ďalších súťažiacich vo finále, ktoré sa uskutočnilo na indonézskom ostrove Bali, obľúbenom u zahraničných dovolenkárov, kde žijú prevažne hinduisti. Ako druhá sa umiestnila Miss Francúzska, Marine Lorphelinová (20) a tretie miesto obsadila Miss Ghany, Carranzar Maa Okailey Shooterová (22).

Organizátori museli čeliť vyhrážkam radikálnych moslimov

Organizátori presunuli finále z mesta na okraji indonézskej metropoly Jakarta na ostrov Bali. Urobili tak na žiadosť indonézskej vlády, pretože ultrakonzervatívni moslimovia protestovali a odsúdili súťaž krásy ako protiislamskú.
Finále si vyžiadalo prísne bezpečnostné opatrenia. Okolo miesta konania boli rozmiestnené stovky policajtov, pretože ultrakonzervatívne moslimské organizácie niekoľko týždňov vopred protestovali a vyskytli sa aj vyhrážky prípadnými útokmi.
Napriek vyhrážkam však finále nič nenarušilo a dnes sa nekonali ani žiadne protestné zhromaždenia.
Šou vysielala naživo najväčšia indonézska televízna stanica RCTI.

Súťažiace sa na finále predviedli v šatách od indonézskych módnych návrhárov; tradičnú prehliadku v bikinách organizátori zrušili už skôr. Program dnes oživila aj britská chlapčenská skupina Blue a britský spevák Matt Cardle.
Víťazka prevzala korunku od Číňanky Wen-sia Jü, ktorá zvíťazila v roku 2012. Youngová sa narodila v USA, ale ako desaťročná sa presťahovala na Filipíny, kde účinkovala vo filmoch a ako televízna moderátorka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok