Steinbrück končí v politickej špičke, o koalícii rozhoduje zjazd SPD

TA3 TASR
27.9.2013 07:27

Neúspešný kandidát na nemeckého kancelára Peer Steinbrück dnes oznámil, že končí v prvých radoch politiky, uviedla tlačová agentúra DPA.

Steinbrück, ktorý bol kandidátom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), na neverejnom straníckom zjazde v Berlíne povedal, že sa viac nebude uchádzať o nijaký post v strane ani v poslaneckom klube v Bundestagu.

"Moja kariéra sa usporiadane skončí," povedal 66-ročný Steinbrück na osobitnom zjazde s 200 delegátmi, ktorí majú rozhodnúť o koaličnej zmluve s kresťanskými demokratmi - Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) a Kresťansko-sociálnou úniou (CSU).

Steinbrück v pohnutom prejave prevzal politickú zodpovednosť za volebný výsledok. SPD v nedeľu získala 25,7 percenta hlasov a Steinbrück nedosiahol volebný cieľ, ktorým bola červeno-zelená väčšina.


Po voľbách porazený kandidát na kancelára oznámil, že chce viesť možné koaličné rokovania a uplatniť si svoj mandát v Bundestagu. Očakáva sa, že pri rokovaniach s úniou ešte zohrá úlohu.


V prípade, že delegáti SPD akceptujú odporúčanie straníckych lídrov o rokovaniach s konzervatívnym blokom kancelárky Angely Merkelovej, mohli by sa rokovania o koalícii začať na budúci týždeň. Merkelová chce koalíciu buď so sociálnymi demokratmi, alebo so Zelenými.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok