Nemec Martin obhájil titul v časovke, Jurčo 47.

TASR TA3
25.9.2013 16:36

Nemecký cyklista Tony Martin obhájil zlatú medailu v stredajšej časovke na majstrovstvách sveta v talianskej Florencii. Dvadsaťosemročný špecialista si tak pripísal už tretí titul v individuálnej časovke v rade, na konte má aj dve bronzové medaily z rokov 2009 a 2010.

Nemec Martin obhájil titul v časovke, Jurčo 47.
SITA

V nedeľu spolu so Slovákom Petrom Velitsom a ďalšími pretekármi zo stajne Omega Phrama-QuickStep obhájil aj titul v časovke profesionálnych tímov.

Martin zvládol 57,9 km dlhú trať z Montecatini Terme do Florencie za 1:05:36 h. Druhú priečku si vyjazdil Brit Bradley Wiggins so stratou 46 sekúnd. Tretiu bronzovú medailu v kariére získal Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý stratil ďalšie dve sekundy.

"Bolo to ťažké, keďže tu boli všetci najlepší jazdci. Vedel som, že zo seba musím vydať viac ako 110 percent. Chcem sa poďakovať celému môjmu tímu, veľmi mi pomohli. Na preteky som sa veľmi dobre pripravil, mal som dobrú stratégiu. Dôležité bolo, že som štartoval posledný. Pre mňa to bolo jednoduchšie ako vlani, keďže som bol perfektne pripravený a lepšie mi sedela aj trať," povedal Martin pre televízne kamery.

Zo slovenských pretekárov sa postavil na štart iba Matej Jurčo, ktorý nakoniec obsadil 47. priečku so stratou 6:15,31 min. Oproti vlaňajšku si pohoršil o 17 miest. "Bola to čistá drina. Trať bola len rovina, nebola technicky náročná. Bolo treba len šliapať a šliapať. Desať kilometrov pred cieľom ma zozadu dobehol portugalský pretekár, snažil som sa s ním zviesť a dúfal som, že by som mohol aj zrýchliť. Som rád, že to už mám za sebou. Bolo to náročné, samotné preteky, aj tréning predtým. Väčšinu roku mrzneme, takže teplo mi nevadilo," uviedol pre RTVS Matej Jurčo.

Organizátori pripravili pre cyklistov najdlhšiu časovku jednotlivcov na svetových šampionátoch. Na druhej strane, trať bola úplne rovinatá a na pretekárov nečakali ani náročné technické pasáže. V Toskánsku panovalo slnečné počasie a teploty okolo 25 stupňov Celzia. O víťazovi sa rozhodovalo v závere, keďže favoriti štartovali ako poslední. Martin išiel od úvodu za zlatom. Jeho najväčší konkurenti - rekordný štvornásobný majster Švajčiar Fabian Cancellara, Brit Bradley Wiggins a Američan Taylor Phinney sa pobili "iba" o striebornú priečku. Medzi nich sa zamiešal aj bieloruský reprezentant Vasil Kirijenka, ktorý predviedol výbornú časovku. Martin síce na prvom medzičase na 7,2 km zaostal za Cancellarom o 0,36 s, no na ďalších už jednoznačne viedol a zaslúžene získal svoj tretí titul. Dramatický bol boj o striebro, kde to dlho vyzeralo na Cancellaru, no Wiggins v záverečných kilometroch poriadne zrýchlil a nakoniec sa z neho tešil on.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok