Raiffeisen Bank International bude škrtať náklady a prepúšťať

SITA
25.9.2013 08:41

Rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International (RBI) chce do konca roka 2016 znížiť svoje prevádzkové náklady o 450 mil. eur a bude preto musieť okrem iného aj prepúšťať.

Raiffeisen Bank International bude škrtať náklady a prepúšťať
SITA

Už v auguste predstavitelia medzinárodnej skupiny bánk so sídlom vo Viedni informovali, že v snahe splniť požiadavku nového generálneho riaditeľa Karla Seveldu na pritiahnutie oprát gigantickej firmy sa banka pripravuje na "bolestivé" znižovanie nákladov. RBI chce podľa poznámok zverejnených pred stretnutím s analytikmi dôkladne preskúmať personálne náklady, ktoré v minulom roku tvorili takmer polovicu administratívnych nákladov, ako aj na výdavky za prenájom kancelárskych priestorov a informačné technológie. "Bude musieť dôjsť k prepúšťaniu, neviem vám však povedať kde, ani koľko ľudí (bude musieť odísť). Sme len na začiatku celého projektu," komentoval informácie hovorca RBI.

Úsporný program by mal medzi rokmi 2014 a 2016 priamym znižovaním nákladov a "kompenzovaním inflácie" ušetriť 400 až 450 mil. eur. Vďaka tomu by sa administratívne náklady po sérii nárastov o tri roky dostali späť na úroveň roku 2012. Banka plánuje tiež prehodnotenie svojej produktovej a predajnej siete s cieľom vytvoriť viacero cezhraničných centier zdieľaných služieb. Dve takéto centrá už RBI prevádzkuje. V Rumunsku sa takouto formou spracúvajú transakcie a na Slovensku kreditné karty. Viac informácií bude mať RBI podľa svojho hovorcu pripravených koncom novembra, keď zverejní svoje obchodné výsledky za tretí štvrťrok.

Raiffeisen Bank International vo všetkých svojich dcérskych spoločnostiach zamestnáva takmer 59 tis. pracovníkov a pôsobí aj na Slovensku. Je majoritným akcionárom Tatra banky, ktorá bola do Obchodného registra SR zapísaná 1. novembra 1990. Tá od roku 2012 prevádzkuje na Slovensku aj Raiffeisen Bank, ktorá je vedená ako odštepný závod Tatra banky. Do skupiny Raiffeisen patrí aj Zuno Bank, ktorá komerčnú prevádzku začala v decembri 2010 a je novým modelom direct banky skupiny Raiffeisen pre trhy strednej a východnej Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok