Útok na nákupné centrum v Nairobi sa skončil, budovu obsadili bezpečnostné sily

TASR TA3 SITA
24.9.2013 07:50

Kenský prezident Uhuru Kenyatta vyhlásil, že bezpečnostné sily porazili útočníkov v nákupnom centre Westgate v hlavnom meste Nairobi. Informovala o tom agentúra DPA.. O život prišli traja vojaci a osem ďalších sa zranilo.

Dráma v nákupnom centre v kenskom Nairobi sa už v utorok večer definitívne skončila. Informoval o tom samotný prezident africkej krajiny Uhuru Kenyatta. "Zahanbili a porazili sme svojich útočníkov, táto časť našej úlohy je splnená," uviedol v televíznom prejave k národu.

Prezident však priznal, že straty na životoch sú "obrovské". "Boli sme ťažko zranení, ale boli sme hrdinskí, zjednotení a silní. Keňa porazila diabla a triumfovala. Porazili sme našich nepriateľov a celému svetu ukázali, čo môžeme dokázať," dodal.

Výsledkom tri dni trvajúceho útoku je najmenej 67 mŕtvych, z toho 61 civilistov a šesť príslušníkov kenských ozbrojených síl. Päť útočníkov pri operácii zabili, ďalších 11 podozrivých teroristov skončilo vo väzbe. Bilancia je však len predbežná, keďže nákupné centrum je takmer úplne zničené a pod troskami zrútených častí budovy sa ešte stále môžu nachádzať telá ďalších obetí. Prezident v súvislosti s tragédiou vyhlásil trojdňový štátny smútok.

Skupina útočníkov údajne napojených na somálsku militantnú skupinu aš-Šabáb, ktorá udržiava kontakty s teroristickou sieťou al-Kájda, zaútočila na nákupné centrum Westgate Mall ešte v sobotu napoludnie. Na nič netušiacich zákazníkov začali strieľať zo samopalov a hádzali na nich granáty. V čase incidentu bolo v centre navštevovanom bohatými Keňanmi a cudzincami veľké množstvo ľudí.

Šabáb tvrdí, že ešte má rukojemníkov

Somálske islamistické milície aš-Šabáb dnes oznámili, že ich komando sa ešte stále "drží" v nákupnom centre Westgate v kenskom Nairobi, ktoré sa v sobotu napoludnie stalo terčom ich útoku.

Súčasne oznámili, že rukojemníci, ktorých údajne naďalej zadržiavajú, "sú trochu znepokojení", ale nažive. Kenské úrady pritom dnes ráno uviedli, že podľa ich presvedčenia sú už všetci rukojemníci oslobodení.

V nákupnom centre je podľa vyhlásenia Šabábu na Twitteri nespočetné množstvo tiel. Milície si pravidelne na tejto sociálnej sieti menia kontá, keďže ich účty sú často rušené, ale novinárov informujú prostredníctvom e-mailov alebo inými prostriedkami.

Podľa kenských zdrojov kenské jednotky osobitného určenia dnes ráno v nákupnom centre Westgate ešte stále pátrali po jednom až dvoch členoch komanda, ktoré v sobotu napoludnie za použitia strelných zbraní a granátov zaútočilo na tento komplex a obsadilo ho.

Jeden z vodcov aš-Šabábu, šejk Alí Mahmúd Rádža, dnes pre nemenovanú rozhlasovú stanicu v Somálsku povedal, že zvyšní mudžahídi budú bojovať na smrť. Veľmi dobre skoordinovaný masaker v nákupnom centre označil za súčasť celosvetového džihádu - svätej vojny moslimov. "Toto je svätá vojna medzi veriacimi a neveriacimi," upozornil šejk Rádža. K zodpovednosti za útok sa prihlásili somálske islamistické milície aš-Šabáb s tým, že ide o odvetu za účasť kenskej armády na represívnej operácii voči islamistom v Somálsku.

Príslušník britskej elitnej jednotky zachránil v Keni desiatky ľudí

Príslušník elitnej britskej jednotky SAS mimo službu, ktorý bol v čase útoku na nákupné centrum Westgate v Nairobi na mieste, zachránil desiatky životov. Informoval o tom dnes britský denník The Telegraph.

Meno muža nebolo možné z bezpečnostných dôvodov zverejniť. V čase útoku islamistických militantov popíjal v nákupnom centre kávu. Približne 12-krát sa vrátil do komplexu a pomáhal ľuďom uniknúť.

Na jednom zo zverejnených záberov pomáhal dvom ženám, za opaskom mal zastrčenú pištoľ. Jeden z jeho priateľov v Nairobi povedal, že "to čo urobil bolo veľmi hrdinské. Bol na káve s priateľmi, keď sa to stalo. Vrátil sa 12-krát a zachránil 100 ľudí. Predstavte si vrátiť sa tam, keď viete, čo sa tam deje".

Príslušníci britskej špeciálnej jednotky SAS v službe boli na mieste aj minulú noc. Pomáhali kenských úradom v ich poslednom pokuse o záchranu rukojemníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok