Členka Pussy Riot vyhlásila časovo neobmedzenú hladovku

TASR
23.9.2013 13:22

Väznená členka ruskej punkovej skupiny Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová vyhlásila časovo neobmedzenú hladovku, pretože sa jej náčelník pracovného tábora vyhrážal smrťou. Informovala o tom dnes tlačová služba ľudskoprávnej organizácie Agora.

Členka Pussy Riot vyhlásila časovo neobmedzenú hladovku
SITa

Ako uvádza server Gazeta.ru, Tolokonnikovová uviedla, že na jej požiadavku zrušiť v tábore 16-hodinový pracovný čas a zlepšiť pracovné podmienky väzenkýň v krajčírskej dielni riaditeľ tábora Jurij Kuprijanov reagoval vetou: "Tebe už určite nikdy nebude zle, lebo na druhom svete zle nikomu nebýva".

Tolokonnikovová tvrdí, že spoluväzenkyne jej otvorene oznámili, že od vedenia tábora dostali voľnú ruku "na fyzické zúčtovanie" s ňou. V dôsledku toho Tolokonnikovová vyhlásila časovo neobmedzenú hladovku a o incidente s riaditeľom pracovného tábora informovala jeho nadriadených.

Tri členky Pussy Riot boli 17. augusta 2012 odsúdené na dva roky väzenia po vystúpení v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa, ktoré súd označil za výtržnosť motivovanú náboženskou neznášanlivosťou. Proti rozsudku sa odsúdené odvolali a odvolací súd jednu z nich - Jekaterinu Samucevičovú - prepustil na slobodu. Zvyšné dve členky skupiny si trest odpykávajú v pracovných táboroch: Marija Aľochinová v Nižnonovgorodskej oblasti a Tolokonnikovová v Mordvianskej republike.

Členky skupiny tvrdia, že pesničkou neútočili na cirkev, ale na ruského prezidenta Vladimira Putina. Vystúpenie sa konalo pred prezidentskými voľbami a v pesničke prosili Pannu Máriu, aby Rusko zbavila Putina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok