Fond národného majetku by mal byť zrušený v roku 2016

SITA
23.9.2013 10:10

Fond národného majetku (FNM) SR by mal byť zrušený v roku 2016, pričom postup rušenia FNM by mal prebiehať v dvoch etapách. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa FNM Miriam Žiaková.

Fond národného majetku by mal byť zrušený v roku 2016

Ministerstvo hospodárstva vlani zvažovalo, že FNM bude zrušený v septembri tohto roku, pričom samotné rušenie fondu sa nachádza aj v programovom vyhlásení vlády.

"Zrušenie FNM SR je potrebné uskutočniť dvojkrokovo na základe prijatia osobitného zákona, resp. v dvoch na seba nadväzujúcich etapách," uviedla Žiaková k postupu zrušenia fondu, ktorý schválil výkonný výbor FNM. Prvý krok by podľa Žiakovej mal prebiehať v rokoch 2013 a 2014 a mala by sa vytvoriť legislatíva pre postupné vysporiadanie všetkých aktív a pasív FNM, vrátane zabezpečenia a presunu niektorých činností a povinností fondu.

V druhej etape by sa v roku 2015 mal pripraviť zákon o zániku FNM, ktorý by mal byť schválený v roku 2016. Samotný zákon o zániku fondu bude pripravený na podklade rozhodnutia vlády o spôsobe zrušenia FNM, teda či bude zrušený s likvidáciou alebo bez likvidácie.

Fond národného majetku SR je právnickou osobou zriadenou v roku 1991. Zmyslom jeho existencie a teda aj hlavnou činnosťou je prevod majetku štátu určeného na privatizáciu na neštátne subjekty. Na základe privatizačných rozhodnutí fond uzaviera zmluvy o predaji podnikov alebo ich častí, respektíve zakladá akciové spoločnosti k rovnakému dňu, kedy nadobúda majetok určený na privatizáciu od štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok