Slovensko na volejbalových majstrovstvách prehralo s Poľskom

TASR, TA3
22.9.2013 22:40

Naši volejbaloví reprezentanti nastupovali na posledný zápas skupiny B na šampionáte Starého kontinentu v Poľsku proti domácemu výberu s istotou postupu do play-off. Pomohli im Francúzi, ktorí zdolali Turecko 3:1.

Slovensko na volejbalových majstrovstvách prehralo s Poľskom
TASR

Slovenská mužská volejbalová reprezentácia prehrala 1:3 s domácimi poľskými hráčmi v nedeľu vo svojom záverečnom vystúpení v rámci B-skupiny na majstrovstvách Európy. Slováci obsadili v konečnej tabuľke B-skupiny tretie miesto a po dni voľna ich čaká v utorok opäť v Gdansku duel proti druhému tímu "déčka" Rusku, Poliaci v rovnakej fáze turnaja nastúpia proti Bulharom. Presný čas začiatku stretnutia určia organizátori turnaja neskôr.

V Ergo Aréne v Gdansku zvíťazili Poliaci nad Slovákmi v prvom sete 26:24, v druhej časti hry uspeli zverenci trénera Štefana Chrtianskeho st. 25:20. V treťom a štvrtom sete zvíťazili domáci postupne 25:19, 25:22.


Výsledok - nedeľa:

Slovensko - Poľsko 1:3 (-24, 20, -19, -22)

110 minút, rozhodovali: Heckford (V. Brit.) a Huhtaniska (Fín.), 11 500 divákov 

Zostavy:

Slovensko: Zaťko, Paták, Kohút, Bencz, Chrtiansky ml., Kmeť, libero Ondrušek (Hupka, Masný, Nemec, Ogurčák)

Poľsko: Zygadlo, Winiarski, Nowakowski, Bociek, Kurek, Moždžonek, libero Zatorski (Jarosz, Ruciak, Kubiak, Drzyzga) 

Slovenskí volejbalisti vyhrávali po Kohútovom útoku v úvode stretnutia 2:1, blokár a kapitán domácich Moždžonek úspešným zakončením zvýšil na 5:3 pre Poliakov. Priamy bod z podania Kmeťa znamenal vedenie Slovenska 8:7. Po útoku smečiara Winiarského viedli domáci reprezentanti 13:11, Bencz úspešným zakončením vyrovnal na 15:15. Dva bloky Bocieka vrátili vedenie domácim - 18:16. Po chybnom príjme Slovákov bol rozdiel v skóre štvorbodový - 21:17 pre Poliakov. Následne viac ráz v sérii bodovali zverenci Štefana Chrtianskeho st. a po dvoch úspešných blokoch vyrovnali na 22:22. Prvý setbal Poliaci nevyužili, za stavu 24:23 zložil loptu na palubovku univerzál Nemec. Po Nemcovej chybe pri podaní uzavrel set smečiar Kurek - 26:24 pre Poľsko.

Začiatok druhého setu mal vyrovnaný priebeh po hernej i bodovej stránke, po chybe smečiara Chrtianskeho na podaní bol stav 4:4. Následne Slováci výraznejšie odskočili súperovi po prvom technickom oddychovom čase - po dvoch priamych bodoch pri Kmeťovom podaní vyhrávali 11:7, úspešný útok Chrtianskeho znamenal stav 13:8. Počas druhého technického prerušenia hry viedli slovenskí reprezentanti 16:11. V ďalšom priebehu viac ráz v sérii bodovali Poliaci, po Kurekovom zakončení znížili na 15:16. Slováci reagovali bodovou šnúrou, smečiar Chrtiansky zvýšil na 21:17. Vedenie si Slováci ustrážili, Ogurčák premenil prvý setbal - 25:20.

Po Jaroszovom zakončení mimo vymedzeného územia vyhrávali Slováci v úvode tretieho setu 4:2, počas prvého technického oddychového času už viedli Poliaci 8:6. Spresnenou hrou s minimom chýb si domáci tím postupne vypracoval päťbodový náskok - 13:8. Patákov úspešný útok znamenal skóre 12:16 z pohľadu slovenských volejbalistov, Chrtiansky znížil presným zakončením na 17:19. Poliaci sa opäť vzdialili po útoku Jarosza - 22:18. Prvý setbal domácich odvrátil smečom Paták, následne Kohút spravil technickú chybu pri podaní - Poliaci vyhrali tretí set 25:19.

Do štvrtej časti hry vstúpili lepšie zverenci talianskeho trénera Andreu Anastasiho, ktorí postupne vyhrávali 3:0, 6:1 a počas prvého technického oddychového času 8:3. Eso Chrtianskeho znamenalo skóre 5:9 z pohľadu Slovákov. Za stavu 6:13 vstúpil na palubovku univerzál Nemec, ktorý vystriedal v útoku čoraz menej úspešného Bencza. Slováci v priebehu štvrtého setu doťahovali náskok súpera - na 13:16 znížil úspešným blokom Kohút, po neúspešnom útoku Jarosza bolo skóre 17:18 z pohľadu zverencov kormidelníka Chrtianskeho. Následne sa Nemec nepresadil v útoku, Kurek zložil loptu na palubovku - 22:18 pre Poliakov. Nemcov blok znamenal skóre 21:23 z pohľadu reprezentantov spod Tatier, Kurek zaistil domácim hráčom mečbal - 24:21. Prvú možnosť na ukončenie zápasu odvrátil útokom Chrtiansky, druhú príležitosť Poliaci využili a zvíťazili 25:22. 

Hlas (zdroj RTVS):

Štefan Chrtiansky st. (tréner SR): "Poliaci začali veľmi zakríknuto, my sme po druhom sete stratili herný rytmus. Chlapci dnes odviedli veľmi slušný výkon, v koncovke však domáci ukázali svoju kvalitu. Hrať pred toľkými ľuďmi bolo fantastické, hráči si to užili. Rátal som s víťazstvom Ruska nad Bulharskom. Prekvapenie v utorok na účet ruského tímu by bolo fantastické, ale sme realisti; pripravíme sa na súpera čo najlepšie. Chlapci zahrali na turnaji tri solídne zápasy, čo im vlieva sebavedomie. Rusi si síce iný kaliber ako naši doterajší súperi, ale myslím si, že ak im nebude fungovať servis tak, ako v našich vzájomných prípravných zápasoch v Bratislave, máme šancu. Dôležité bude, aby mali slabší deň a my ideálny."

Konečná tabuľka B-skupiny:

1. Francúzsko 3 3 0 9:2 9 - postup do štvrťfinále 
2. Poľsko 3 2 1 7:5 6 - postup do súboja o štvrťfinále 
3. Slovensko 3 1 2 4:8 2 - postup do súboja o štvrťfinále 
4. Turecko 3 0 3 4:9 1

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok