V Košiciach sa pochodovalo za život

TASR, TA3
22.9.2013 17:51

Desaťtisíce ľudí sa dnes zúčastnili na Národnom pochode za život v Košiciach, ktorý vyjadril potrebu ochrany života každého človeka od počatia po prirodzenú smrť. Cieľom pokojného pochodu bolo tiež podporiť rodinu založenú na manželstve muža a ženy.

Podľa prvotných odhadov organizátorov prišlo na pochod 60.000-70.000 ľudí. "Odhady upresňujeme, už teraz sa blížime k číslu asi 80.000 účastníkov, čo znamená nielen najväčšie zhromaždenie v histórii mesta Košíc, ale aj najväčšie zhromaždenie v histórii pro life hnutia na Slovensku," uviedol na záver pochodu jeho hovorca Tomáš Kováčik.
Hlavným iniciátorom podujatia bola Konferencia biskupov Slovenska (KBS), na organizácii sa podieľali početné mimovládne organizácie a spoločenstvá. Heslom pochodu, ktorý sa rodil viac ako rok, bolo "Poďme von a bojujme za život".
Masové zhromaždenie sa začalo popoludní na Hlavnej ulici prečítaním manifestu pochodu. V ňom účastníci osobitne vyzvali verejných činiteľov, zvlášť parlament, vládu SR a všetky štátne inštitúcie, aby vytvorili legislatívne podmienky na ochranu každého človeka od počatia po prirodzenú smrť. Požiadavka sa týka aj legislatívnej ochrany "manželstva muža a ženy ako jedinečného a ničím nenahraditeľného zväzku, ktorý je rešpektovaním prirodzeného zákona rozpoznateľného rozumom". Pochod ďalej vyzval na vytvorenie poradných a podporných mechanizmov, ako aj ekonomických a sociálnych podmienok, v ktorých by sa rodiny nebáli prijímať deti. Ďalšou požiadavkou je aktívna podpora inštitúcií, zameraných na pomoc rodinám v núdzi a tehotným ženám, aby nemuseli uvažovať o potrate.
Historicky prvý Národný pochod za život na Slovensku pozdravil pápež František. Jeho pozdrav a apoštolské požehnanie tlmočil v Košiciach apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana.
Medzi účastníkmi boli ľudia všetkých vekových kategórií vrátane rodín s deťmi. V rukách mali transparenty s nápismi ako: "Som za život", "Chráňme rodinu a počatý život", "Život je dar", či "Žiadame zákaz potratov". Davy zaplnili Hlavnú ulicu a v rámci dvojhodinového pochodu postupne prešli trasou v centre mesta. V rámci akcie došlo vypusteniu tisícov balónov za nenarodené deti, program dopĺňali hudobné vystúpenia.

pochod 2.jpg

Na verejný poriadok a bezpečnosť dohliadala štátna a mestská polícia, ako aj stovky dobrovoľníkov. Akcia si vyžiadala dopravné obmedzenia v meste, MHD bola dnes zadarmo. Na pochod prišli ľudia z celého Slovenska, do Košíc ich doviezli aj tri špeciálne vlaky vypravené z Bratislavy a Žiliny. Organizátori sa vopred dištancovali od členov organizácií a hnutí smerujúcich k potláčaniu ľudských práv a slobôd, a odmietli akékoľvek extrémistické prejavy. Podľa Fabiána Novotného nedošlo k vážnejším problémom alebo konfliktom v rámci pochodu. "Sprievod bol plne disciplinovaný, nemali sme problémy s riadeným tohto davu, mali sme zopár strát detí, ktoré sa vzápätí našli, menšie zranenia a zdravotné problémy riešili posádky Rýchlej zdravotnej pomoci," konštatoval spoluorganizátor.
Na záverečnej tlačovej konferencii organizátori hodnotili pochod ako úspešný s tým, že prekonal očakávania nielen počtom účastníkov, ale aj obsahom. "Dnes sme tu zažili vzácnu symbiózu všetkých ľudí, ktorí sú za život, symbiózu prolife hnutia, kresťanov, ale aj všetkých ľudí dobrej vôle, s ktorými sme sa zjednotili v jednej myšlienke, že ľudský život je hodný ochrany od počatia po prirodzenú smrť, a že rodina potrebuje ochranu spoločnosti, pretože je kolískou života," uviedol tajomník prípravného výboru pochodu Marek Michalčík.
Podľa košického arcibiskupa Bernarda Bobera Slovensko vyslalo akciou dobrý signál. "Myslím, že prvý Národný pochod za život sa vydaril nielen navonok, ale aj v hĺbke. Chceli sme, aby ľudia prišli manifestovať slobodne a tiež s pocitom, že to čo naznačili týmto pochodom, chcú aj v živote uskutočňovať," povedal.
Sprievodný program s početnými akciami, workshopmi a na rôzne témy i koncertmi trval počas celého víkendu. Dnes dopoludnia podľa arcibiskupa Bobera celebrovali omše v košických kostoloch až 18 biskupi. Medzi cirkvami, ktoré podporili pochod, boli okrem katolíckej cirkvi aj cirkvi združené v Ekumenickom spoločenstve na území Košíc a Ekumenická rada cirkví v SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok