Útok na obchodné centrum v Nairobiv majú na svedomí somálski teroristi

TASR
21.9.2013 15:46

Najmenej 20 ľudí dnes zastrelili útočníci v luxusnom obchodnom centre v kenskom hlavnom meste Nairobi a ďalšie obete či zranení sú zrejme vnútri objektu, citovala agentúra Reuters Kenský červený kríž.

Jeho tajomník Abbas Guled povedal, že 15 mŕtvych narátali pred obchodným centrom, vnútri, kde dve hodiny po začatí útoku ešte stále pokračovala streľba, ich bude zrejme viac.

Podľa jedného zo svedkov bolo útočníkov najmenej päť a vyzvali moslimov, aby objekt opustili s tým, že ich cieľom sú nemoslimovia. Elijah Kamau tiež povedal agentúre Associated Press, že sú vyzbrojení útočnými puškami AK-47.

Polícia obchodné centrum obkľúčila a po útočníkoch, ktorí sa skryli, pátra.

K zodpovednosti za útok sa nik neprihlásil. Avšak somálska povstalecká skupina aš-Šabáb pohrozila koncom roka 2011 Nairobi odvetou za to, že Keňa vyslala svojich vojakov do Somálska proti islamským povstalcom.

Streľba v nákupnom centre v Nairobi môže byť teroristickým útokom

Streľba v obchodnom centre Westgate v kenskej metropole Nairobi by mohla byť teroristickým útokom, pripustilo dnes kenské ministerstvo vnútra. 

Podľa kenského Červeného kríža útočníci zastrelili najmenej 15 ľudí, vrátane detí. Ďalšie obete či zranení sú zrejme vnútri objektu. Po útoku nasledovala sporadická paľba, ktorá trvala najmenej dve hodiny.

"Je možné, že ide o teroristický útok, preto sa prípadom zaoberáme veľmi vážne," uviedol pre agentúru Reuters radca ministerstva vnútra Mutea Iringo.

Na otázku, či sa do prebiehajúcej operácie, ktorej cieľom je vypátrať a zadržať útočníkov, zapojili aj zahraničné bezpečnostné zložky, Iringo odpovedal, že "v tejto fáze to ešte nie je nutné".

Jeden zo svedkov vypovedal, že útočníkov bolo najmenej päť. Útočníci najprv vyzvali, aby moslimovia objekt opustili s tým, že ich cieľom sú nemoslimovia. Elijah Kamau tiež povedal agentúre Associated Press, že útočníci sú vyzbrojení útočnými puškami AK-47.

Polícia obchodné centrum obkľúčila a po útočníkoch, ktorí sa skryli, pátra. Nad areálom hliadkovali policajné helikoptéry.

K zodpovednosti za útok sa nik neprihlásil. Avšak somálska povstalecká skupina aš-Šabáb pohrozila koncom roka 2011 Nairobi odvetou za to, že Keňa vyslala svojich vojakov do Somálska, aby sa zapojili do operácie proti islamským povstalcom. Za potenciálny terč svojich útokov milície označili výškové budovy a relatívne ľahko dostupné ciele, ako sú nočné kluby a hotely, vyhľadávané v Keni západnými turistami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok