Nad Severnou Karolínou v roku 1961 takmer vybuchla atómová bomba

TASR
21.9.2013 14:33

Americká vodíková bomba takmer vybuchla nad Severnou Karolínou pri nehode pred 52 rokmi. Jediný jednoduchý spínač zabránil explózii zbrane, ktorá bola 260-krát silnejšia než bomba zhodená na japonskú Hirošimu, vyplýva to z odtajneného dokumentu, ktorý zverejnili noviny The Guardian.

Nad Severnou Karolínou v roku 1961 takmer vybuchla atómová bomba
SITA

Dokument, ktorý získal americký investigatívny novinár Eric Schlosser na základe zákona o slobode informácií, je prvým jasným potvrdením, že Spojené štáty boli v januári 1961 veľmi blízko jadrovej katastrofe, informovali dnes agentúry Reuters a AP.

K nehode došlo, keď sa 24. januára 1961 nad mestom Goldsboro neďaleko východného pobrežia USA počas letu rozpadol bombardér B-52. Dve vodíkové bomby Mark 39, ktoré niesol, dopadli na zem. Jedna sa neaktivovala, druhá sa však správala, akoby bola odpálená - otvoril sa jej padák a spustil aktivačný mechanizmus.

O závažnosti prípadu sa neustále viedli dohady, no vláda USA opakovane popierala, že jej jadrový arzenál niekedy vystavil životy Američanov nebezpečenstvu vinou bezpečnostných nedostatkov, uviedol The Guardian.

Odtajnený dokument však uvádza, že bomba mala štyri bezpečnostné mechanizmy, ktoré mali zabrániť neúmyselnému výbuchu, pričom tri boli v čase dopadu bomby na zem nefunkčné. Jeden nebol určený na použitie počas letu a druhé dva boli vyradené v dôsledku rozpadu lietadla.

Po dopade bol k nukleárnemu jadru bomby vyslaný signál na odpálenie a v ceste explózii stál len posledný, vysoko citlivý spínač, v ktorom mohol nastať skrat.

"Jeden jednoduchý, nízkonapäťový spínač s technológiou dynama stál medzi Spojenými štátmi a vážnou katastrofou!" napísal v dokumente inžinier Parker Jones, ktorý mal s Národných laboratóriách Sandia na starosť dohľad nad mechanickou bezpečnosťou jadrových zbraní. Správu napísal osem rokov po nehode s podtitulom "Ako som sa naučil nedôverovať vodíkovej bombe".

Rádioaktívny spad by sa v prípade výbuchu mohol vtedy rozšíriť nad Washington, Baltimore, Filadelfiu či dokonca New York, čo by ohrozilo životy miliónov ľudí, uviedli noviny, ktoré dokument zverejnili v piatok večer na svojej webovej stránke.

Jones dospel k záveru, že bomba Mark 39 Mod 2 nemala dostatočné zabezpečenie na to, aby ju mohli niesť bombardéry B-52 počas letu.

Podľa denníka The Guardian našiel jeho dokument Schlosser, keď robil výskum pre svoju novú knihu o pretekoch v jadrovom zbrojení. Na základe zákona o slobode informácií tiež zistil, že v rokoch 1950 až 1968 bolo zaznamenaných najmenej 700 "vážnych" nehôd a incidentov týkajúcich sa 1250 jadrových zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok