Nový tréner Košíc Látal má svoju filozofiu

SITA TA3
19.9.2013 18:38

Novým trénerom corgoňligového futbalového klubu MFK Košice sa stal Radoslav Látal, ktorý nahradil v pozícii šéfa realizačného tímu odvolaného Jaroslava Galka.

"Dá sa povedať, že všetko prebehlo dosť rýchlo. Oslovili ma však už minulý týždeň, s vedením košického klubu som sa stretol v Liptovskom Mikuláši a na podmienkach sme sa v podstate dohodli," uviedol vo štvrtok popoludní R. Látal a pokračoval: "Videl som dva ostatné ligové zápasy - s Dunajskou Stredou (4:1) a Ružomberkom (2:2). Výkon DAC bol slabý, proti Ružomberku prišli Košice o dva body, keď inkasovali v závere. Je to škoda, utorkový zápas sa mal doviesť do víťazného konca."

Štyridsaťtriročný bývalý československý a český reprezentant (nar. 6. januára 1970) a vicemajster Európy z roku 1996 sa dohodol s MFK Košice na zmluve do konca sezóny s dvojročnou opciou. "Naposledy som trénoval v Baníku Ostrava, kde som pred polrokom skončil. Teraz som bol voľný tréner. Od vedenia košického klubu som dostal cieľ, aby sme sa zo spodných priečok tabuľky a súčasného 9. miesta v Corgoň lige dostali čo najvyššie." K tomu by mal novému kormidelníkovi pomôcť aj asistent Jiří Neček. "Som rád, že mi to vedenie MFK umožnilo," povedal v tejto súvislosti Látal, ktorý sa s Netíkom dobre pozná zo spoločného pôsobenia v Sokolove a Baníku Ostrava. Okrem týchto klubov viedol aj Frýdek-Místek a Opavu.

Bývalý futbalista Sigmy Olomouc, Dukly Praha, nemeckého tímu Schalke 04 (vyhral s ním Pohár UEFA 1997 a Nemecký pohár 2001, pozn.) a Baníka Ostrava priznal, že bol prekvapený. "Je to slovenská liga. Ponuka prišla z Košíc, čo nie je pokiaľ ide o vzdialenosť práve najbližšie. Bude to pre mňa nová skúsenosť, teším sa. Zo Slovenska ma však už oslovili, nejaké náznaky boli asi pred 1,5 rokom z Banskej Bystrice."

V Košiciach chce mužstvu dať svoju futbalovú filozofiu. "Učil som sa od trénera Karla Brücknera, pod jeho vedením som hral osem rokov. Jeho štýl dostať mužstvo k presingu sa mi veľmi páčil. Do trénovania mi dal podstatné veci, niekedy sa s ním ešte stretávam v Olomouci. Jeho rady sú vždy veľmi cenné," podotkol R. Látal. Na východe Slovenska považuje za prvoradé spoznať mužstvo a hráčov. "Až potom uvidíme, ako ďalej. Viem, že to nebude jednoduché, ale nebojím sa. Mám svoju predstavu, už som sa o tom rozprával aj s funkcionármi košického klubu. Chcem do tohto mužstva priniesť niečo nové," skonštatoval Radoslav Látal a doplnil: "Bude dôležité, aby sme tri najbližšie náročné zápasy v Žiline, Zlatých Moravciach a doma s Banskou Bystriou zvládli výsledkovo i herne." 

Na otázku, či príde k zmenám, resp. k doplneniu kádra MFK, nový lodivod "východniarov" poznamenal: "Nedá sa všetko hneď prebudovať, potrebujem nejaký čas. Uvidíme, ako to pôjde. Cez zimnú prestávku by sme možno pristúpili k takémuto kroku. Najväčším problémom je momentálne premieňanie šancí a strelecká produktivita, najmä na tom budeme musieť pracovať."

Premiéru na košickej lavičke bude mať Radoslav Látal v sobotu 21. septembra o 17.30 h v dueli 11. kola Corgoň ligy na pôde MŠK Žilina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok