Opozícii sa nepodarilo Fica odvolať

TASR TA3
19.9.2013 13:55

Opozičným poslancom sa dnes podľa očakávaní nepodarilo za kauzu SPP vysloviť nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD), a tým aj celému jeho kabinetu. Za vyslovenie nedôvery zahlasovalo 59 členov snemovne, proti bolo 82, jeden sa zdržal.

Proti vysloveniu nedôvery hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD. Naopak, za odvolanie premiéra dvihli ruku všetci prítomní opoziční poslanci, až na Štefana Kuffu (OĽaNO), ktorý sa zdržal. Hlasovanie si prišli osobne pozrieť aj premiér s ostatnými členmi jeho vlády, ktorí na mimoriadnej schôdzi okrem jej úvodu chýbali. Z balkóna chceli hlasovanie vidieť aj občania, ktorí rokovanie z tohto miesta sledovali uplynulé dva dni. Dnes ich tam však nevpustili, keďže voľné miesta obsadila exkurzia.

Ešte minulý týždeň piatok (13.9.) sa podpísalo 56 poslancov KDH, Mosta-Híd, SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO aj strany Nová väčšina – Dohoda pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom odvolať premiéra. Ich rozhorčenie vyvolala informácia, že podklady vládneho materiálu o získaní zvyšného 49-% podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) údajne pripravovala finančná skupina J&T.

Dôkazom má byť vládny materiál, v ktorého hlavičke sa nachádza meno firmy J&T Investment Advisors. Menšinový podiel v SPP získa štát od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorého spoluvlastníkom je aj skupina J&T. Opozícia to vníma ako dôkaz, že štát neriadi vláda, ale finančné skupiny. Kabinetu vyčíta celkovú nevýhodnosť obchodu, kedy štát podľa nich zbytočne preberá stratovú a zadlženú spoločnosť.

Zmienku o J&T vo vládnom materiáli Fico vysvetľoval tým, že dokument vznikal pri bežnej komunikácii dvoch akcionárov SPP, čo považuje za "úplne normálne". "Dnes je 49-% akcionárom v SPP spoločnosť EPH a všetci vieme, že EPH je spojená s J&T. Ale čo my s tým máme? My sme EPH nepredali nič, to boli Francúzi a Nemci, ktorí predali svoj podiel," argumentoval premiér v televízii TA3. Ak niekto môže za vstup finančných skupín do SPP, tak je to podľa neho súčasná pravicová opozícia, ktorá v minulosti umožnila privatizáciu plynární.

Podľa predsedu vlády v celom aktuálnom spore ide len o ceny plynu a rozdielny prístup k ich regulácii. "Na jednej strane je Smer-SD, ktorý chce stabilné ceny pre domácnosti, na druhej strane zdivočelá opozícia, ktorá chce zvyšovať ceny plynu pre domácnosti. O tomto je celá schôdza," dodal premiér.

Pozrite si hodinu otázok a vystúpenie premiéra po hlasovaní o dôvere

Pre plyn by sa Fico dal odovolávať aj každý týždeň

Ak ide o ceny plynu pre domácnosti, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) je pripravený nechať sa v parlamente opozíciou odvolávať aj každý týždeň. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii krátko po tom, ako sa opozícii nepodarilo vysloviť mu nedôveru za kauzu SPP.

"Skupina poslancov za opozičné strany podala návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi. Ak by to prešlo, v praxi by to znamenalo pád vlády. Opozícia teda s vysokou pravdepodobnosťou považovala tento návrh za mimoriadne závažný. Ich témou bolo, ako sa budú ceny plynu pre domácnosti vyvíjať. Neposkytli však žiaden návod, ako domácnosti chrániť pred prudkým zvýšením cien plynu," odkázal Fico.

Premiér upozornil, že Slovensko aj ďalšie krajiny sa nachádzajú v období krízy a nie je čas, kedy by bolo možné zvyšovať dôchodky či zvýšiť platy ľuďom pracujúcim vo verejnej správe. "Preto chceme chrániť domácnosti pred zvyšovaním cien energií," uistil s tým, že cena plynu rástla vždy za pravice. "My plníme záväzok, ktorý sme dali verejnosti, že sa budeme za ceny energií byť od rána do večera," uistil.

Na margo údajnej opitosti poslancov Smeru-SD počas mimoriadnej schôdze vyhlásil, že toto je téma, o ktorej sa treba baviť s poslancami a vedením NR SR. "Ako predseda strany musím povedať, že chápem, že všetko zlé, čo sa dá, treba nalepiť na túto stranu. Nie som klebetná baba, ale vedel by som hovoriť o opozičných politikoch, ktorí tu chodili po štyroch. Poslanec nie je v pracovnom pomere, je to ústavná funkcia, ktorá so sebou prináša aj určité politické spôsoby správania sa, ako obštrukcia," podotkol. Fico zároveň verejne ocenil prácu predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). "Keby tu bol niekto iný, tak to nezvládne, on to zvláda," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok