Baťovci už od štátu žiadajú náhradu, ministerstvo to analyzuje

SITA TASR TA3
18.9.2013 11:57

Potomkovia po jednom z najbohatších mužov bývalého Československa Janovi Antonínovi Baťovi už od štátu žiadajú náhradu za majetok, ktorý im po druhej svetovej vojne skonfiškovali na základe Benešových dekrétov.

"Ministerstvu financií SR bola doručená žiadosť o stanovenie a poskytnutie náhrady za znárodnený majetok koncernu Baťa na Slovensku," povedali agentúre SITA z tlačového odboru rezortu. Ministerstvo žiadosť momentálne analyzuje.

Štyria potomkovia Jána Antonína Baťu, ktorý vybudoval a vlastnil koncern Baťa na Slovensku, žiadajú od Ministerstva financií (MF) SR náhradu za znárodnený majetok. Ten mal podľa nich hodnotu niekoľkých miliárd eur. "Dúfam, že otvoríme dvere k spravodlivému vyjednávaniu s vládou," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave jeden z dedičov - John G. Nash.

Výška odškodnenia by mala byť podľa neho primeraná znárodnenému majetku. Aká konkrétna suma by však bola pre pozostalých uspokojujúca, nespresnil. "Teraz je veľmi ťažké to vyrátať a myslím, že to ani nie je naša práca," skonštatoval Nash. Podľa neho má rezort financií lepšie zázemie, aby vypočítal výšku spravodlivého odškodnenia, pričom rodina môže byť ministerstvu nápomocná pri získavaní informácií.

Cestu ku žiadaniu odškodnenia umožnilo potomkom očistenie Jána Antonína Baťu od obvinení z jednania proti záujmom československého ľudu, za ktoré dostal v roku 1947 v Prahe trest odňatia slobody a prepadnutia majetku. Zrušenie tohto rozsudku umožnilo dedičom uplatniť si podľa Benešových dekrétov nárok na majetok, ktorý bol znárodnený v roku 1945.

Podľa žiadosti o poskytnutie náhrady, ktorú zaslali Baťovi potomkovia MF SR, bol koncern Baťa na Slovensku tvorený výrobnými podnikmi vo viacerých mestách. Išlo o firmy napríklad v Nových Zámkoch, Liptovskom Mikuláši či Partizánskom a Bratislave.

Baťa vlastnil aj spoločnosti v Českej republike, za ktoré už niektorí potomkovia priemyselníka žiadali náhradu. Podľa Nasha išlo o inú vetvu rodiny, ktorá sa rozhodla zvoliť odlišný postup. "Kroky, ktoré podnikli, neboli úspešné na českých súdoch. Ale kroky, ktoré sme my podnikli v Českej republike, boli správne a myslíme, že máme lepšie šance," skonštatoval.

Dediči Jána A. Baťu plánujú získané prostriedky z kompenzácie investovať opäť na Slovensku. Okrem iného chcú založiť "Universitu Jana Antonína Bati" a v mestách, kde Baťa pôsobil, plánujú investovať do spoločností zameraných na výskum a vývoj technológií. "V Amerike je veľa technológií, ktoré môžu byť prenesené sem, aby pomohli Slovensku byť viac úspešné," uviedol Baťov potomok.

Podľa ministra financií Petra Kažimíra je požiadavka pozostalých po J. A. Baťovi unikátnym prípadom. Rezort bude v tejto súvislosti koordinovať svoje kroky s rezortom spravodlivosti, ako aj s expertmi z Českej republiky. "Teraz by bolo veľmi predčasné o niečom hovoriť, ale v každom prípade nie sme pripravení len tak ľahko prísť o akékoľvek perie," povedal dnes Kažimír.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok