Tatry už majú na kopcoch súvislú snehovú pokrývku

SITA TASR TA3
18.9.2013 09:41

Najvyššie horské polohy Tatier sa ocitli pod snehom. „Približne od výšky 1 800 metrov sa nachádza nesúvislá snehová pokrývka, ktorá sa vo vrcholových partiách mení na súvislú snehovú pokrývku,“ informoval riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

"Sneženie na horách spôsobil vpád studeného vzduchu za studeným frontom od severozápadu, kedy sa nám vo výške naozaj veľmi ochladzovalo a od výšky 1100 metrov nad morom sa vyskytlo sneženie najmä v podvečerných a nočných hodinách," uviedla meteorologička Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Martina Sadloňová. Dnes by sa mohlo sneženie vyskytnúť v nadmorskej výške od 1700 metrov, v nasledujúcich dňoch od 1500 metrov. Nemalo by však ísť o nejaké výdatnejšie sneženie, zrážky sa vyskytnú skôr v podobe prehánok alebo občasného sneženia.

"Nočné teploty budú klesať pod bod mrazu, závisí však od toho, v akej nadmorskej výške sa budeme nachádzať. Okolo 2000 metrov nad morom bude okolo mínus štyroch stupňov, samozrejme, na snehovej pokrývke, ak sa zmenší oblačnosť a utíši sa vietor, teplota môže klesnúť ešte nižšie," doplnila Sadloňová.

Sneženie v Tatrách v polovici septembra nie je ničím výnimočným, už sa to stalo, avšak nie je to jav, ktorý by sa opakoval každoročne. "V Tatrách môže snežiť v podstate kedykoľvek, od januára až po december, každý mesiac, ide o to, v akých nadmorských výškach. V polovici septembra nie je nič výnimočné, že sa tu vyskytlo sneženie, ale dá sa povedať, že nasnežilo skoro. Keby v tomto čase snežilo na podhorí, to by sa dalo považovať za veľmi skoré sneženie," doplnil klimatológ SHMÚ Pavel Šťastný.

Turisti do hôr radšej s teplým čajom

Turisti, ktorí plánujú výlety do najvyšších horských polôh, preto musia v týchto dňoch rátať už so zimnými podmienkami. „Minerálku vo fľašiach by už mal nahradiť teplý čaj. Nevyhnutnosťou je kvalitná zimná obuv a teplé oblečenie,“ uviedol Janiga.

Turistické chodníky k vysokohorským chatám a v ich blízkom okolí sú schodné bez problémov. So zimnými podmienkami musia rátať hlavne tí, ktorí smerujú ďalej do vysokohorských sediel a na vrcholy v Tatranskom národnom parku. Tie budú pre turistov prístupné až do 1. novembra, keď začne platiť sezónna uzávera značkovaných turistických chodníkov. Jozef Janiga odporúča turistom, aby nepreceňovali svoje schopnosti a v prípade, že podmienky sú nad ich sily, radšej sa vrátili.

Turisti by nemali zabúdať, že zvlášť v týchto dňoch, keď je na oblohe viac oblačnosti, sa aj skôr stmieva, preto treba vyrážať na túry skoro ráno, aby sa stihli vrátiť ešte za svetla. Vzhľadom na skracujúce sa dni by si mali turisti vyberať kratšie a menej náročné vychádzky. Jozef Janiga predpokladá, že sneh, ktorý napadol v uplynulých dňoch, ešte zmizne. „Všetci čakáme, že ešte príde babie leto a sneh, hlavne z južných pozícií, sa ešte roztopí,“ uviedol Janiga. Ak nepríde nejaké výrazné oteplenie, v severných partiách a v žľaboch vo vyšších polohách by tento sneh už mohol zostať aj trvalejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok