Sýria dala Rusom dôkazy, že za sarínovým útokom sú povstalci

TA3 SITA
18.9.2013 07:24

Sýrsky režim poskytol Rusku nové materiály, ktoré majú dokazovať, že chemický útok na okraji Damasku z 21. augusta bol dielom povstaleckých skupín.

V stredu to po rokovaniach priamo v Sýrii potvrdil zástupca ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. "Príslušné materiály odovzdali ruskej strane. Povedali nám, že ide o dôkazy naznačujúce, že chemický útok spáchali rebeli," citujú Rjabkova ruské tlačové agentúry po skončení rokovaní so šéfom sýrskej diplomacie Walídom al-Muallimom.

USA sa spoločne s Francúzskom a Veľkou Britániu snažia presvedčiť Rusko, aby zahlasovalo za rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN obsahujúcej vojenskú hrozbu, ak sýrsky prezident Baššár al-Asad nesplní podmienku zbavenia sa chemických zbraní. Rusko však podľa Lavrova nepodporí text obsahujúci klauzulu o útoku na Sýriu. Spojené štáty obviňujú z útoku, pri ktorom údajne zahynulo viac ako 1400 ľudí vrátane niekoľkých stoviek detí, režim sýrskeho prezidenta. Washington presadzuje odvetu v podobe vojenského zásahu proti Damasku, zámer však odložil v záujme úspechu rokovaní o návrhu Ruska.

Rusko predloží dôkazy BR OSN

Rusko predloží Bezpečnostnej rade OSN dôkazy, že chemické zbrane na predmestí Damasku použili povstalci. Oznámil to dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov s tým, že dôkazy získali od sýrskej vlády.

Minister konštatoval, že správa inšpektorov OSN nerozptyľuje podozrenia Moskvy o zodpovednosti povstalcov za chemický útok z 21. augusta. Dôkazy získal od vlády v Damasku jeden z Lavrovových zástupcov počas návštevy Sýrie.

"Samozrejme, že ich predložíme Bezpečnostnej rade OSN," citovala Lavrova agentúra Reuters.
O tom, že sýrska vláda odovzdala Moskve dôkazy o použití chemických zbraní opozíciou, informoval dnes námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

"Je to skutočne tak. Pred chvíľou nám odovzdali dôkazy - to, čo sa volá dôkazný predmet. Tieto dôkazy treba analyzovať," spresnil Riabkov, ktorý v noci nadnes v Damasku rokoval so šéfom sýrskej diplomacie Walídom Mualimom v Damasku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok