SR po víťazstve nad Španielskom do semifinále z 1. miesta

SITA
23.11.2011 22:23

Slovenskí volejbaloví reprezentanti zvíťazili aj vo svojom druhom vystúpení v A-skupine I. turnaja olympijskej predkvalifikácie európskej zóny v Poprade nad Španielskom 3:1. V repríze finále tohtoročnej Európskej ligy sa v skvelej atmosfére takmer vypredanej haly obojstranne hral vynikajúci volejbal.

Prvý set prehrali zverenci trénera Štefana Chrtianskeho po dramatickej koncovke 26:28, ale v ďalších troch už diktovali oni. Vyhrali ich 25:18, 25:23 a 25:14. Už teraz sú istými víťazmi A-skupiny a v piatok o 18.00 h ich čaká semifinále s druhým tímom B-skupiny, v ktorej hralú Estónsko, Turecko a Čierna Hora. Do hlavnej fázy kvalifikácie o účasť na olympijskom turnaji v Londýne postúpi iba celkový víťaz turnaja. 

Španielsko - Slovensko 1:3 (26, -18, -23, -14) 
125 min, rozhodovali: Di Giacomo (Bel.), Seifried (Slovin.), 2500 divákov 

Zostavy:
Španielsko: Pérez (17 bodov), Noda (7), Fernández Valcarcel (7), Hernán Ruperez (2), Delgado Escribano (7), Altayó (7), libero Llenas (Sugraňes Matinez /2/, Sevillano /2/, Rocamora /2/, Arranz /0/, Palharini /1/) 

Slovensko: Lukáš Diviš st. (21), Kmeť (9), M. Nemec (18), Martin Sopko st. (5), Kohút (8), Skladaný (4), libero Ondrušek (Hupka /1/, Bencz /2/, Zaťko /0/, Štefan Chrtiansky ml. /6/) 

Španielom sa v úvode podarili dve bodové šnúry, ktorými odskočili z 2:2 na 5:2 a potom zo 6:4 na 9:4 a zdalo sa, že to budú oni, kto bude držať taktovku tohto setu. Pri podaní Kmeťa sa však Slovákom podarilo vyrovnať na 11:11 a začínalo sa od začiatku. Prvýkrát sa domáci ujali vedenia po smeči Skladaného na 14:13, o chvíľu po fantastickom bloku Kmeťa to bolo už o dva body (17:15) a po smeči Martina Nemca o tri (19:16). Opäť však prišli chvíle hostí, ktorí sa najmä vďaka perfektne zvládnutému podaniu a niekoľkým geniálnym obranným zákrokom dostali opäť do vedenia (20:19). Koncovka setu bola strhujúca, posledný bod patril Španielom po smeči Martina Nemca do autu. Vyhrali set 28:26 a viedli 1:0.

Prvý bod druhého dejstva síce získali hostia, ale na prvý technický oddychový čas išli družstvá za stavu 8:4 pre domácich. Zverenci trénera Štefana Chrtianskeho boli "v laufe“ a nezastavili ich ani dva oddychové časy, ktoré si vyžiadal španielsky tréner Muňoz v rýchlom slede za sebou. Ich náskok postupne narastal, od stavu 12:6 si udržiavali šesťbodový odstup. V závere si mohli dovoliť aj niekoľko exhibičných prvkov, takmer vypredaná Poprad Aréna ich ocenila skandovaným potleskom. Ich víťazstvo 25: 18 znamenalo vyrovnanie stavu na 1:1.

Slováci zostali na úspešnej vlne aj na začiatku tretieho setu. Po niekoľkých pekných akciách viedli 5:2, ale potom sa zrazu zasekli a body pribúdali iba na strane Španielov. Za stavu 5:9 prišli na ihrisko Zaťko a Bencz, tréner Chrtiansky otočil postavenie nahrávača, ale bodovú šnúru Španielov prerušil až príchod Štefana Chrtianskeho mladšieho za stavu 5:10. Domáci znížili na 11:12, ale súper im po školáckych chybách nahrávača Zaťka zase ušiel na rozdiel štyroch bodov (12:16). Dvakrát v rade zahviezdili Martin Nemec s Kohútom na bloku, ale Španieli sa náskoku nemienili vzdať. Slováci bojovali a po delovom podaní Martina Nemca sa ujali vedenia 18:17 a ďalšie dva dokonalé bloky Kohúta znamenali zvýšenie náskoku na tri body. Za stavu 22:22 sa však šance oboch tímov vyrovnali. Koncovka patrila domácim, ktorí vyhrali najtesnejším rozdielom 25:23 a ujali sa vedenia 2:1.

Obojstranne vynikajúci volejbal pokračoval aj vo štvrtej hre. Jej začiatok patril Slovákom. Po prvom technickom oddychovom čase viedli 9:5, po skvelom smeči Martina Nemca a vynikajúcom dvojbloku mladého Chrtianskeho s Kohútom to bolo už 13:7. Krásu volejbalu predviedol nechytateľným útokom spoza čiary Lukáš Diviš, na druhý time out už išli tímy za stavu 16:8. Exhibícia Slovákov pokračovala, Španieli rezignovali. Domáci zožali búrlivé ovácie divákov za presvedčivé víťazstvo 25:14 a triumf v zápase 3:1. 

Hlasy:
Štefan Chrtiansky st. (tréner SR): "Na začiatku Španieli využívali to, čo na nás platí - nekazili, vychytali v poli ťažké lopty. My sme nehrali zle ani v tom prvom sete, ale oni hrali skutočne skvele v poli. Potom sme dali do toho viac rozumu, nekazili sme podanie a začala sa dariť aj nám obrana. Zmenili sme trošku rytmus a to narušilo efektívnosť španielskej obrany.“ 

Tomáš Kmeť (kapitán SR): "Diváci mali možnosť vidieť obojstranne špičkový volejbal. To, čo niekedy dokázali Španieli ubrániť, bolo neskutočné. Nakoniec sme ich zlomili, štvrtý set to už bola exhibícia. Myslím si, že víťazstvo je plne zaslúžené." 

Štefan Chrtiansky ml. (smečiar SR): "Myslím si, že dnes sme boli lepší predovšetkým na bloku. Ja sám som mal tri úspešné zákroky na sieti, nepamätám si, kedy som bol v tejto činnosti taký úspešný. Zložil som poslednú loptu, ale nebolo to vopred pripravované, že to budem ja. V danom momente som bol asi najlepšie postavený a môj smeč to celé ukončil.“ 

Aktuálna tabuľka:
1. Slovensko 2 2 0 6:1 6 
2. Španielsko 1 1 0 1:3 0 
3. Rakúsko 1 0 1 0:3 0

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok