Francúzska diplomacia navštívi krajiny, ktoré sa postavili na stranu Sýrie

TA3 TASR
15.9.2013 07:49

Minister zahraničných vecí Laurent Fabius navštívi najprv Čínu, už v utorok zavíta aj do Moskvy. Okrem ekonomiky plánuje hovoriť so svojimi kolegami najmä o Sýrii.

Francúzsko považuje dohodu o sýrskych chemických zbraniach za dôležitý prvý krok

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius dnes uviedol, že rusko-americká dohoda o likvidácii arzenálu chemických zbraní sýrskeho prezidenta Bašára Asada je dôležitým prvým krokom.

Fabius hovoril s novinármi v Pekingu po schôdzke so svojím čínskym rezortným partnerom Wang Im.
Zmienil sa aj o rastúcom počte smrteľných obetí sýrskeho konfliktu, pričom vyzval na politické riešenie celej situácie, informuje agentúra Reuters.

K prelomovej dohode o likvidácii chemických zbraní sýrskeho režimu dospeli šéfovia diplomacie USA a Ruska, John Kerry a Sergej Lavrov, v sobotu po troch dňoch rokovaní v Ženeve.


Čína víta rusko-americkú dohodu o likvidácii chemických zbraní Sýrie

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I dnes vyhlásil, že víta dohodu, ktorú dosiahli Spojené štáty a Rusko s cieľom zneškodniť arzenál sýrskych chemických zbraní.

"Veríme, že táto rámcová dohoda zlepšila súčasnú výbušnú a napätú situáciu v Sýrii," povedal Wang svojmu francúzskemu rezortnému partnerovi Laurentovi Fabiusovi, ktorý je na návšteve Pekingu. Citovala ho agentúra Reuters.

Šéfovia diplomacie USA a Ruska, John Kerry a Sergej Lavrov, dospeli v sobotu po troch dňoch ženevských rokovaní k prelomovej dohode o likvidácii chemických zbraní sýrskeho režimu.

Na jej základe musí Damask v priebehu jedného týždňa predložiť zoznam chemických zbraní a do polovice budúceho roka ich buď zlikvidovať, alebo odviezť z územia Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok