Všetci obvinení vo futbalovej kauze sa ku korupcii priznali

TA3, SITA, TASR
14.9.2013 09:35

Všetci siedmi obvinení v korupčnej futbalovej kauze, ktorých stíha slovenská polícia, sa v plnom rozsahu priznali. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Polícia ešte v piatok (13.9.) navrhla jedného z nich stíhať väzobne. Hovorkyňa informovala, že prokurátor ÚŠP žiadosti polície nevyhovel. "Prokurátor podnetu vyšetrovateľa nevyhovel, pretože nezistil žiadne konkrétne skutočnosti, ktoré by takýto návrh odôvodňovali," povedala Predajňová.

Polícia obvinila z podplácania bývalých hráčov Ivana Ž., Róberta R. a Mariána D. Z prijímania úplatku sú obvinení dunajskostredskí futbalisti Michal D., Ivan H., Tomáš H. a Marek B. Sprostredkovatelia úplatkov mali ovplyvňovať zápasy aj v Českej republike. "Podľa doterajšieho dokumentovania svojou činnosťou ovplyvnili najmenej 19 futbalových zápasov," povedal 12. septembra prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Zaisťovacia policajná akcia prebehla v Českej republike aj na Slovensku 11. septembra. Policajti zadržali 18 ľudí, z toho šesť v SR, ostatných v Česku. Pri domových prehliadkach zaistili 49.000 eur v hotovosti a techniku na mobilnú komunikáciu. Obvineným z podplácania hrozí väzenie na dva až päť rokov, obvineným z prijímania úplatku tri až osem rokov za mrežami. Gašpar zdôraznil, že na Slovensku ide o prvý odhalený prípad korupcie, ktorý mala spáchať organizovaná skupina. Na vrchole pyramídy podľa polície stojí osoba, ktorá sa nachádza v Ázii a online uzatvárala stávky na zmanipulované futbalové zápasy.

Futbalista Hodúr sa priznal k ovplyvneniu ligového zápasu.

Hodúr nemôže spávať, myslí aj na väzenie.

Ivan Hodúr sa priznal, že urobil chybu, za ktorú môže tvrdo pykať. Jeden zo štyroch obvinených futbalistov FK DAC 1904 Dunajská Streda z prevzatia úplatku a vedomého ovplyvňovania majstrovských zápasov si uvedomuje, že môže skončiť aj vo väzení. "Uvidíme, čo prinesie vyšetrovanie. V mojej situácii treba rátať so všetkými alternatívami. Samozrejme, myslím aj na to najhoršie, teda, že ma odsúdia. Viem, že som urobil chybu," priznal Ivan Hodúr v rozhovore pre denník Šport.

Tridsaťtriročný stredopoliar sa mal podieľať na ovplyvnení výsledku štyroch z ôsmich zápasov, ktoré futbalisti Dunajskej Stredy doteraz odohrali v jesennej časti futbalovej Corgoň ligy. Hodúr túto informáciu čiastočne vyvrátil. "Tých zápasov, ktoré sú spojené so mnou, bolo menej. Viac sa vyjadrovať nemôžem, prebieha vyšetrovanie," povedal pre Šport.

Hodúr tvrdí, že si je vedomý svojho zlyhania a že v noci nemôže poriadne spávať. "O pokojnom spánku nemôže byť ani reči. Myšlienky sa neustále vracajú k tomu, čo sa stalo. Nemôžem byť na ihrisku a robiť to, čo ma živilo a bavilo. Radšej ani nemyslím na to, že to môže byť koniec mojej kariéry," dodal Hodúr. Spolu s Tomášom Huberom, Marekom Božoňom a Michalom Dianom majú zastavenú činnosť až do vyšetrenia korupčnej kauzy, do ktorej sú zapletení.

"Slovenský futbalový zväz vysoko oceňuje prácu vyšetrovateľov, ktorí odhalili túto trestnú činnosť. Je v záujme futbalového hnutia očistiť ho od akýchkoľvek prejavov korupcie. SFZ považuje manipuláciu výsledkov futbalových stretnutí za jednu z najväčších hrozieb futbalu a voči všetkým, ktorí sa na nej podieľajú, uplatní všetky dostupné sankcie v zmysle stanov SFZ, súťažného, disciplinárneho poriadku a ďalších futbalových noriem," uvádza sa na oficiálnej internetovej stránke SFZ.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok