Krčméry bude veteránom protikomunistického odboja in memoriam

SITA
13.9.2013 14:38

Silvester Krčméry, ktorý zomrel 10. septembra, bude veteránom protikomunistického odboja in memoriam. Osobnosti tajnej cirkvi na Slovensku priznal Ústav pamäti národa postavenie účastníka protikomunistického odboja in memoriam a veterána protikomunistického odboja in memoriam.

Krčméry bude veteránom protikomunistického odboja in memoriam
facebook.com/krcmery.silvester

Informoval o tom kancelár a hovorca Ústavu pamäti národa Tibor Ujlacký.

Ústav pamäti národa podľa Ujlackého využil možnosť, ktorá mu vyplýva zo zákona o protikomunistickom odboji. Začať konanie z vlastného rozhodnutia a vlastného podnetu môže ústav iba v prípadoch už nežijúcich osôb. "Silvester Krčméry sa stal po Vladimírovi Juklovi, Vendelínovi Duchovi a Jánovi Košútovi štvrtou osobou ocenenou Ústavom pamäti národa z vlastného konania, a nie na základe žiadosti," ozrejmil Ujlacký. 
Ústav pamäti národa vyjadruje hlbokú úctu a úprimné uznanie ľuďom, ktorí vzdorovali násiliu a vyznamenali sa v zápase o slobodu, demokraciu a právo v našej vlasti aj slávnostným odovzdávaním dekrétov a preukazov veteránov protikomunistického odboja, ktoré organizuje v spolupráci s jednotlivými samosprávnymi krajmi. Najbližšie sa slávnostné odovzdávanie dekrétov uskutoční 9. októbra v Žiline a 10. októbra v Ružomberku.

Silvester Krčméry sa narodil 5. augusta 1924 v Trnave. Spolu s Vladimírom Juklom sa nezmazateľným spôsobom zapísali do histórie vzniku a pôsobenia podzemnej rímskokatolíckej cirkvi a masového hnutia nenásilného odporu veriacich proti komunistickej diktatúre na Slovensku. V roku 1991 udelil Krčmérymu pápež Ján Pavol II. Rad sv. Silvestra. V roku 1998 ho ocenila Trnavská univerzita titulom doctor honoris causa. O dva roky na to získal Cenu Jána Langoša. Prvého januára 2013 dostal najvyššie štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. Ocenenie mu udelil pri príležitosti 20. výročia vzniku SR prezident Ivan Gašparovič. Získal ho za mimoriadne celoživotné úsilie pri obrane demokracie, ľudských práv a náboženských slobôd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok