Akcionári schválili predaj spoločnosti Dell jej zakladateľovi

SITA
13.9.2013 08:59

Vo štvrtok sa skončil niekoľko mesiacov sa vlečúci ostrý spor amerického miliardára a zakladateľ známej značky počítačov Michaela Della s akcionármi spoločnosti, ktorá nesie jeho meno. Dell tak môže za 25 mld. USD odkúpiť podiely spoločnosti, ktorá sa tým pádom prestane obchodovať na burze.

Akcionári schválili predaj spoločnosti Dell jej zakladateľovi
SITA

Podľa predbežných výsledkov hlasovania akcionárov sa Dellovi podarilo zabezpečiť potrebný súhlas väčšiny a transakcia by mala byť ukončená ešte v treťom finančnom štvrťroku spoločnosti. Dohoda majiteľom akcií spoločnosti Dell garantuje okrem 13,75 USD za akciu, čo je oproti pôvodnej ponuke navýšenie o 10 %, aj špeciálnu dividendu vo výške 0,13 USD na akciu. Tempo internej transformácie spoločnosti by sa teraz malo zvýšiť a rozhodnutie by mohlo upokojiť aj zákazníkov spoločnosti, ktorých znervóznil verejný boj veľkých hráčov z Wall Street s riaditeľom a zakladateľom firmy. Michael Dell tvrdí, že premena spoločnosti na poskytovateľa firemných IT riešení podľa vzoru IBM je komplexný proces, ktorý je lepšie urobiť mimo dohľadu analytikov a investorov. Akcionári však Della obviňovali z podhodnotenia podielov spoločnosti a chceli od neho vybojovať vyššiu ponuku.

Firma Dell sa v najbližšom období sústredí na trhy osobných počítačov a tabletov, rozširovanie pokrytia predajnej siete a rast distribúcie. Zariadenia pre koncových užívateľov ostanú v centre pozornosti spoločnosti napriek rýchlemu poklesu trhu s osobnými počítačmi, povedal Michael Dell reportérom po skončení hlasovania, plány však bližšie neupresnil. Dodal, že na obrat smerovania spoločnosti bude potrebná "významná dodatočná investícia" a podpora dvoch silných súkromných investorov, ktorí Dellovi pomohli aj s financovaním odkúpenia firmy s jeho menom, pomôže pri reštrukturalizácii. Trhová hodnota akcií spoločnosti sa v popoludňajšom obchodovaní nezmenila a zotrvala na úrovni 13,85 USD.

Tretí najväčší výrobca počítačov na svete pôsobí na Slovensku prostredníctvom európskej pobočky od roku 2002. Pobočka sa pretransformovala z predajného centra pre nemecky hovoriace krajiny na európske obchodné centrum, v ktorom sa integrujú mnohé obchodné činnosti ako financie, marketing, ľudské zdroje, technická podpora, predaj, zákaznícky servis a iné. V súčasnosti spoločnosť Dell na Slovensku zamestnáva viac ako 1 700 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok