Apple novými produktmi neohúril, akcie firmy klesli

SITA
12.9.2013 08:21

Hodnota akcií americkej spoločnosti Apple v stredu klesla o 5 % v reakcii na sklamanie, ktoré spôsobilo utorňajšie predstavenie nových mobilných produktov výrobcu.

Apple novými produktmi neohúril, akcie firmy klesli
SITA

Akcie kultovej firmy so sídlom v kalifornskom Silicon Valley od júla do septembra narástli o 28 %, keďže očakávania investorov od uvedenia noviniek sa postupne stupňovali. V stredu v priebehu dňa však klesli o 5,4 % na 467,71 USD, čo je najnižšia hodnotu za posledný mesiac.

Nové produkty označené iPhone 5S a 5C si síce na Wall Street našli fanúšikov, podľa ktorých ich prémiová cena pomôže Apple zastaviť pokles marží predaja. Kritici však tvrdia, že firma, ktorá je na ázijských a iných rozvíjajúcich sa trhoch pod tvrdou paľbou konkurencie z strany juhokórejského rivala Samsung Electronics a čínskej firmy Huawei, premeškala príležitosť obrátiť trend poklesu trhového podielu a vstupom do nižšieho cenového segmentu zvýšiť tempo predaja.

Cena lacnejšieho modelu 5C sa mnohým investorom zdá byť privysoká na to, aby mohol efektívne konkurovať. Zariadenie sa v Číne bude predávať za v prepočte približne 730 USD, čo je cena o takmer 200 USD vyššia než na domácom trhu a zároveň vyššia než priemerný mesačný plat v čínskych mestách. Drahší model 5S zas analytikov nepríjemne prekvapil, keďže od produktu, ktorý generuje viac než polovicu zisku Apple, očakávali veľké inovácie. "Firma neohlásila nič prevratné. Zariadenie má čítačku odtlačkov prstov a nové farby, ale u firmy, od ktorej ľudia čakajú úžasné nové produkty, je to menej, než sa očakávalo," komentoval pre agentúru Reuters americký investičný stratég Mark Luschini.

Analytik Crédit Suisse Klubinder Garcha dodal, že Apple "miesto toho, aby ponúkol atraktívnu cenu a posunul iPhone 5C do nového a rastúceho segmentu, rozhodol sa zachovať prémiovú cenu. V prémiovom segmente sa však neočakáva rast a rozhodnutie je tak dobré pre profitabilitu firmy, nie však jej rast". Podľa odhadov Crédit Suisse sa podiel amerického výrobcu tento rok zníži medziročne o 2,6 percentného bodu na 15,5 % a v roku 2014 klesne až na 13,1 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok