Česko zasiahol stávkový škandál gigantických rozmerov

TASR TA3
11.9.2013 18:50

Desiatky futbalistov a možno aj funkcionárov rôznych klubov rôznych súťaží zadržali dnes v Českej republike pri rozsiahlej akcii, ktorá sa v súvislosti s podozrením z nekalých stávok a ovplyvňovania výsledkov zápasov rozbehla v krajine v skorých ranných hodinách.

Stalo sa tak iba rádovo desiatky minút po tom, čo sa do vlasti vrátil po neúspešnom kvalifikačnom stretnutí v Taliansku reprezentačný výber trénera Michala Bílka, ktorý medzičasom odstúpil.

Hovorca Útvaru pre odhaľovanie korupcie a finančnej kriminality Jaroslav Ibehej prisľúbil podrobnejšie informácie na štvrtkové predpoludnie.

Na verejnosť však prenikli správa, podľa ktorej je jediným doteraz známym klubom zapletených do rysujúceho sa megaškandálu treťoligová Roudnice nad Labem. Šéf tamojšieho klubu Pavel Dohnal potvrdil, že polícia odviedla štyroch hráčov tímu, o ktorých však nevedia, či sú vo väzbe alebo či sú vyšetrovaní na slobode. Zainteresovaní veria, že ak sa podozrenie potvrdí, hriešnici sa deliktov dopustili ešte v predchádzajúcich kluboch. V prípade potvrdenia ich viny sa však k tomu mienia adekvátne postaviť.


Informácie priniesli server isport.cz a spravodajská televízia ČT24.


V sídle futbalového hnutia na pražskom Strahove prijali informáciu úplne zaskočení. O celej akcii tam nemali tušenia a podstatne viac, ako zatiaľ uviedli médiá, tam nevedia ani momentálne.


Situáciu komplikuje fakt, že bezpečnostný manažér Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR) Martin Synecký, do ktorého kompetencií patria akékoľvek rokovania s políciou i prípadné korupčné prípady, odletel dnes ráno, len niekoľko hodín po návrate z Turína, na schôdzku bezpečnostných manažérov národných zväzov do Varšavy.


Vedenie českého futbalu sa preto rozhodlo reagovať krátkym oficiálnym vyhlásením, v ktorom sa uvádza: "Nemáme žiadne iné informácie ako tie, ktoré vydala polícia, preto sa nebudeme k celej záležitosti zatiaľ vyjadrovať."

Hlavné postavy aféry okolo nekalého stávkovania by mali pochádzať zo SR

Česká polícia spolupracuje pri vyšetrovaní rysujúceho sa škandálu okolo stávkovania a ovplyvňovania futbalových zápasov s kolegami zo Slovenska. Hlavné postavy kauzy by totiž podľa informácií Českej televízie mali pochádzať zo SR.

Jediným prvoligovým českým klubom, ktorý zatiaľ potvrdil, že ho kontaktovala polícia, sú Teplice. Riaditeľ klubu František Hrdlička vo vysielaní Rádiožurnálu potvrdil, že polícia vypočula niektorých hráčov, viaceré mená sa v tejto súvislosti objavili v spravodajstve českých internetových serverov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok