Bílek skončil pri českej reprezentácii

TASR
11.9.2013 09:49

Michal Bílek už nie je trénerom českej futbalovej reprezentácie. Štyridsaťosemročný kouč tesne po prehre v Turíne v zápase kvalifikácie MS 2014 s domácim Talianskom (1:2) ponúkol svoju rezignáciu a šéf zväzu Miroslav Pelta ju prijal.

Bílek skončil pri českej reprezentácii
SITA

"Rozhodol som sa, že ponúknem rezignáciu. Šanca na postup do baráže už z nášho pohľadu prakticky neexistuje. Kvalifikácia je už stratená," vysvetľoval pre iDnes.cz svoj krok Bílek. Už ako sa blížil koniec stretnutia, nieslo sa štadiónom Juventusu zborové "Bílek von! Bílek von!" Hlasy fanúšikov hlavný tréner pár minút po záverečnom hvizde vyslyšal. V zostávajúcich dvoch zápasoch kvalifikácie na Malte a v Bulharsku tak povedie mužstvo niekto z doterajšieho realizačného tímu, pravdepodobne jeden z dvojice asistentov Josef Pešice alebo Tomáš Galásek.

Ešte po prvom polčase Česi viedli nad "squadrou azzurrou" po trefe Libora Kozáka 1:0, lenže v druhom dejstve domáci v priebehu troch minút skóre zásluhou gólov Giorgia Chielliniho a Maria Balotelliho z pokutového kopu skóre otočili. Po prehre 1:2 sa šance na postup ocitli v rovine hypotéz. Po ôsmich odohratých zápasoch figurujú Česi na štvrtom mieste tabuľky B-skupiny so štvorbodovou stratou na druhé Bulharsko.

"Je to neúspech," povedal Pelta na margo nevydarenej kvalifikácie. "Chceme hrať dôstojne, ale výber nového trénera nemôžeme uponáhľať. Potrebujeme niekoho, kto tímu pomôže, aby sa rovnako ako v predchádzajúcich rokoch dostal na majstrovstvá Európy."

Bílek končí pôsobenie pri národnom tíme po štyroch rokoch. Reprezentáciu prebral na jeseň 2009 a dokázal ju doviesť na finálový turnaj EURO 2012, kde sa mužstvo prebojovalo do štvrťfinále. Celé jeho pôsobenie bolo ako na hojdačke, z viacerých strán čelil silným tlakom, ktoré však dokázal ustáť. Osudnou sa mu stala až prehra s Talianskom. "Som veľmi sklamaný, že pre nás kvalifikácia končí a že ja končím pri reprezentácii," dodal Bílek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok