Chile sa ospravedlňuje za zlyhanie počas Pinochetovej diktatúry

TASR
7.9.2013 07:32

Čilský Najvyšší súd v piatok prvýkrát priznal svoje zlyhania a chyby, ktorých sa dopustil na obetiach režimu počas diktatúry generála Augusta Pinocheta. Ako upozorňujú agentúry, najvyššia súdna inštitúcia v krajine však nepožiadala explicitne o odpustenie.

Chile sa ospravedlňuje za zlyhanie počas Pinochetovej diktatúry

"Dospeli sme k presvedčeniu, že nemôžeme konať inak, ako uznať závažné činy a zlyhania spáchané v tom čase," vyhlásil predseda Najvyššieho súdu Rubén Ballesteros v piatkovom vyhlásení, ktoré nasledovalo po plenárnom zasadnutí súdu.

Niekoľko dní pred 40. výročím štátneho prevratu, ktorý zosadil socialistickú vládu prezidenta Salvadora Allendeho a nastolil vojenskú diktatúru, Najvyšší súd deklaroval, že "z pohľadu dneška musí jednoznačne konštatovať, že to (zlyhanie) bolo rezignáciou na jeho sudcovskú rolu,(...) (súd) nebol garantom základných občianskych práv a nechránil obete pred zneužívaním zo strany štátu".

Čilské súdy totiž počas diktatúry zamietli asi 5000 žiadostí o ochranu, z ktorých časť podali aj neskôr zmiznutí alebo protiprávne väznení občania. Zamietavé stanoviská súdy obvykle zdôvodňovali tým, že nemajú dostatok informácií k jednotlivým kauzám.

Bývalý predseda Najvyššieho súdu Milton Juica, ktorý sa na plenárnom zasadaní tiež zúčastnil, na margo prípadného ospravedlnenia sa uviedol, že sudcovia sa touto záležitosťou zaoberali, ale dospeli k názoru, že ide o krok, ktorý by mal každý sudca riešiť osobne.

Združenia magistrátnych súdov v stredu požiadalo o odpustenie za to, že zlyhalo pri ochrane obetí Pinochetovho režimu. "Nastal čas požiadať o odpustenie obete, ich blízkych, ako aj čilskú spoločnosť," uvádza sa vo vyhlásení.

V rokoch 1973-90 podľa informácií organizácií na ochranu ľudských práv v Čile zomrelo alebo bez stopy zmizlo okolo 3200 ľudí.

Prezident Sebastián Piňera tento týždeň vyzval všetkých, ktorí majú nejaké informácie o násilne "zmiznutých" počas diktatúry v rokoch 1973-1990, aby sa prihlásili. Zároveň kritizoval čilské súdnictvo a médiá za to, že sa k Pinochetovej diktatúre stavajú ľahostajne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok