Slováci zaskočili sebavedomých Bosniakov, rozhodol Pečovský

SITA TASR TA3
6.9.2013 22:20

Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v piatkovom zápase G-skupiny kvalifikácie MS 2014 v Zenici nad Bosnou a Hercegovinou 1:0. Tím trénera Jána Kozáka si zopakuje duel s rovnakým súperom v utorok 10. septembra o 20.15 na domácej pôde v Žiline.

Slovenskí futbalisti na štadióne Bilino Polje dokázali takmer úplne vymazať útočnú silu domácich a sami si vypracovali viacero gólových šancí. Nakoniec sa ujala tečovaná strela Pečovského zo 77. minúty, ktorá rozhodla o triumfe hostí.

kvalifikácia MS 2014: G-skupina:
Bosna a Hercegovina - Slovensko 0:1 (0:0)
Gól: 77. Pečovský, ŽK: Weiss, rozhodovali: Rizzoli - Stefani, Faverani (všetci Tal.), 12.500 divákov
zostavy a striedania:
Bosna a Hercegovina: Begovič - Vršajevič (65. Višča), Bičakčič, Spahič, Lulič - Medunjanin - Pjanič, Misimovič (78. Stevanovič), Salihovič - Ibiševič, Džeko
SR: Mucha - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka - Šesták (60. Jendrišek), Hamšík (72. Guédé), Weiss - Nemec (86. Jakubko)

Domáci tím sa v úvode nedostal k očakávanému tlaku, nedovolila mu to kompaktná a pozorná obrana súpera. Slováci sa púšťali dopredu opatrne a prvú šancu si vytvorili v 9. minúte, keď Nemec odcentroval sprava na Šestáka, ale jeho volej skončil vedľa bránky. V 13. minúte po súboji s Pekaríkom spadol v šestnástke Džeko, ale rozhodca nepískal.

O dve minúty to skúšal z diaľky Misimovič, Mucha sa natiahol, ale lopta šla vedľa. V 21. minúte sa znova ozvali Slováci, keď sa Weiss na šestnástke preštrikoval cez trojicu súperov, ale aj on mieril mimo priestor bránky. Domáci hráči síce držali loptu na svojich kopačkách, ale nevedeli si vytvoriť tlak ani šance. Slovenskí futbalisti ich nepúšťali do brejkov a s nakopávanými a centrovanými loptami si bez väčších problémov poradila dvojica stopérov.

Bosniaci si prvú vážnejšiu šancu vypracovali až po 25 minútach, keď Bičakčič po rohu hlavičkoval tesne vedľa. Vzápätí mohli skórovať aj hostia. Hamšíkova výborná prihrávka za obranu našla Nemca, no ten v páde netrafil bránu. Krátko po polhodine už Kucka z ľavej strany šestnástky mieril presne, no Begovič sa natiahol a jeho prízemný pokus vytlačil na roh.

Najväčšiu šancu prvého polčasu mali v jeho závere domáci. Tvrdú strelu Misimoviča Mucha iba vyrazil pred seba, kde sa už rútil Džeko. Slovenský brankár spolu so Škrtelom však výborne zareagovali a tak domáci kanonier vybojoval len roh.

Úvod druhého polčasu mal rýchly spád. Odštartoval ho slovenský brejk, keď sa na hrote dostal k lopte Nemec, posunul ju Pečovskému, ten prešprintoval až od šestnástky, no jeho pokus zblokoval jeden z domácich obrancov. Vzápätí Kucka vykopol už istý gól po Spahičovej hlavičke.

V 55. minúte vysunul Weiss Hamšíka do čistej šance, no ten s ňou nenaložil najlepšie a tiesnený brankárom prišiel o loptu. V 59. minúte to už vyzeralo, že hostia sa ujmú vedenia, ale Weiss v superšanci netrafil sieť. Slovenskí futbalisti boli v tejto časti hry lepší, ťažili z rýchlych brejkov, vypracovali si niekoľko výborných príležitostí, ale ich najväčšou slabinou bola opäť koncovka.

V 77. minúte sa predsa len dočkali gólu. Postaral sa o neho Pečovský, ktorý vystrelil ľavačkou spoza šestnástky, loptu tečoval obranca Spahič a tá si našla cestu do siete - 0:1. Domáci sa v závere snažili vyrovnať, ale už si nedokázali vypracovať poriadne šance a tak sa z víťazstva tešili hostia.

Hlasy po zápase:

Ján Kozák st. (tréner SR): "Počas celého zápasu sme boli Bosne vyrovnaným súperom. Chlapci ukázali, že majú obrovský potenciál. Ak sa ešte viac stmelia, zjednotia a budú sa navzájom rešpektovať, dajú sa s touto generáciou dosiahnuť dobré výsledky. Hráči podali kolektívny výkon a nebola tam slabina. Stále to nemáme v našich rukách, každý zápas je dôležitý. Na utorkový duel sa pripravíme zodpovedne a bol by som nerád, aby nás súper doma zaskočil tak, ako my dnes jeho."

Viktor Pečovský (stredopoliar SR a strelec jediného gólu): "Sme radi, že sme to zvládli. Šanca na postup na MS stále žije. Podali sme kolektívny výkon s víťazným koncom pre nás. Keď hrá dobre celé mužstvo, ľahšie sa presadzuje aj individualitám. Už nemáme na výber, nemôžeme zaváhať, musíme pokračovať v tom, čo sme dnes začali. Bosna má veľkú silu, doma ju nesmieme pustiť do šancí."

Karim Guédé (stredopoliar SR): "Dosiahli sme perfektné víťazstvo na pôde silného súpera. V kabíne vládne výborná nálada, všetci sa spoločne tešíme z tohto úspechu."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok