Dolapili organizátora vraždy horolezcov na úpätí Nanga Parbat

TASR TA3
5.9.2013 13:26

Predpokladaného organizátora vraždy skupiny zahraničných horolezcov, vrátane dvoch slovenských, ku ktorému došlo v júni na úpätí hory Nanga Parbat, zatkli v oblasti Gilgit-Baltistán na severe Pakistanu. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na pakistanské médiá.

Dolapili organizátora vraždy horolezcov na úpätí Nanga Parbat
SITA

Zadržaný Karíbulláh, známy aj pod prezývkou Hasan, velil predtým v meste Čilas v oblasti Gilgit-Baltistán skupine ozbrojencov hlásiacich sa k islamistickej skupine Tehríke Tálibán Pákistán (TTP), ktorá je v tejto krajine zakázaná.

Spolu s ním bol zatknutý aj jeho predpokladaný spolupáchateľ Mohammad Nabí.

Polícia informovala, že obaja muži mohli spáchať okrem spomínanej vraždy aj ďalšie zločiny, vrátane teroristických útokov a útokov na policajtov a vojakov.

K útoku na horolezcov došlo v noci z 22. na 23. júna, keď militanti prezlečení za policajtov prepadli základný tábor na úpätí deviatej najvyššej hory sveta Nanga Parbat. O život prišlo desať zahraničných horolezcov a ich miestny sprievodca.

Medzi obeťami boli aj slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš. Ďalší zabití pochádzali z Číny, Litvy, Nepálu, Ukrajiny a jeden člen expedície mal americko-čínske občianstvo.

K útoku sa najskôr prihlásila sunnitská islamistická skupina Džundulláh, potom zodpovednosť prevzala spomínaná TTP. Obe skupiny sú však navzájom prepojené, pripomína RIA Novosti.

Viac nám povedal Tomáš Špavelko zo Slovenskej atlantickej komisie

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok