Kongres pravdepodobne vysloví súhlas so zásahom v Sýrii

TASR TA3 SITA
3.9.2013 06:25

Americký prezident Barack Obama dnes zaznamenal prvé významné víťazstvá v otázke vojenského zásahu v Sýrii. Svoj súhlas s použitím vojenskej sily v Sýrii vyslovil vodca republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov Eric Cantor, ktorý vyhlásil, že Obamovu žiadosť o vojenskú intervenciu v Sýrii podporí.

Kongres pravdepodobne vysloví súhlas so zásahom v Sýrii
SITA

"Chcem hlasovať tak, aby mal prezident možnosť použiť v Sýrii vojenskú silu," citovala Cantora agentúra Reuters.

Cantorovo vyhlásenie prišlo po tom, čo podporu Obamovmu návrhu vyslovil aj predseda Snemovne reprezentantov, republikán John Boehner. Povedal, že Spojené štáty musia reagovať na použitie chemických zbraní v Sýrii a ukázať svojim spojencom, že keď treba, USA sa vedia postaviť na odpor.

V podobnom duchu reagovali aj iní významní republikánski a demokratickí členovia dolnej komory Kongresu.

Líderka demokratickej menšiny v snemovni Nancy Pelosiová vyjadrila presvedčenie, že Kongres použitie vojenskej sily v Sýrii schváli. Uviedla to po návrate z Bieleho domu, kde sa aj s ostatnými lídrami Kongresu zúčastnila na stretnutí s Obamom.

Na situáciu v Sýrii opäť reagoval aj francúzsky prezident Francoise Hollande, ktorý dnes vyhlásil, že ak americký Kongres zásah v Sýrii neschváli, Francúzsko nebude intervenovať samé.


"Ak rozhodnutie (Kongresu) nebude pozitívne, sami konať nebudeme, ale nechceme sa vyhýbať povinnostiam a budeme podporovať opozíciu v Sýrii tak, aby to malo zmysel," povedal Hollande v Paríži po stretnutí s nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom.

V laboratóriách OSN sa začína analýza vzoriek

Spojené národy už poslali vzorky z údajného nasadenia chemických zbraní v Sýrii do viacerých laboratórií, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Vzorky v pondelok popoludní transportovali z Haagu a svoj cieľ mali dosiahnuť v priebehu niekoľkých hodín, potvrdil v noci nadnes hovorca OSN v New Yorku. Dodal, že vybrané laboratóriá sú pripravené začať so skúmaním vzoriek. Nechcel však uviesť podrobnosti o tom, kde sa analýzy - politicky veľmi pálčivé - uskutočnia. Kým ale budú výsledky, ešte to potrvá.

Nemecká spravodajská služba (BND) podľa portálu Spiegel Online získala o údajnom chemickom útoku informácie, ktoré spáchanie činu posunuli do blízkosti sýrskeho prezidenta Bašára Asada.


Šéf BND Gerhard Schindler informoval v pondelok vybraných poslancov Bundestagu o jednom odpočúvanom rozhovore, uviedol Spiegel Online.


Nemecká tajná služba mala po útoku z 21. augusta zachytiť rozhovor medzi vedúcim predstaviteľom libanonského hnutia Hizballáh s iránskym veľvyslanectvom. Predstaviteľ hnutia, ktoré podporuje Asada, sa zmienil o chemickom útoku na príkaz režimu. Podľa Schindlera chýba jednoznačný dôkaz, avšak po analýze vychádzajú z toho, že čin zrejme spáchal Asadov režim.


Vo Francúzsku zverejnila vláda dokument s údajnými dôkazmi o použití jedovatého plynu v Sýrii. Deväťstranový dokument, ktorý vychádza z poznatkov francúzskej tajnej služby, sa objavil na internetovej stránke francúzskeho premiéra Jeana-Marca Ayraulta. Paríž systematicky posúdil 47 videozáznamov, k tomu sa pridali správy od očitých svedkov.

Zo Sýrie utiekli už dva milióny obyvateľov

Viac ako dva milióny Sýrčanov už utiekli zo svojej vojnou zmietanej krajiny, vyplýva z najnovších štatistík, ktoré v utorok zverejnila Organizácia Spojených národov. V porovnaní s obdobím spred roka ide až o desaťnásobný nárast.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok