Plénum vyberie člena Rady RTVS z deviatich kandidátov

SITA
22.11.2011 13:20

O členstvo v rade verejnoprávneho média majú záujem medzi inými aj Róbert Beňo, Ľubomír Lintner či Ján Dianiška.

Plénum vyberie člena Rady RTVS z deviatich kandidátov

Parlament vyberie člena Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) z deviatich kandidátov. Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá dnes odobril všetkých deväť návrhov kandidátov na člena Rady RTVS pre televíznu oblasť. Medzi kandidátmi sú: Róbert Beňo, Bohumír Bobocký, Ján Dianiška, Vladimír Dobrovič, Jozef Foltýn, Ľubomír Lintner, Elena Mallicková, Jozef Mračna a Bernadeta Tokárová. Verejná voľba člena rady čaká parlamentné plénum po tom, ako sa 14. septembra skončilo funkčné obdobie v rade Andrejovi Miklánkovi.

Miklánek prešiel v polovici septembra z rady do manažmentu nového verejnoprávneho média. Dovtedajší podpredseda rady, zvolený do rady za televíznu oblasť, niekdajší športový redaktor STV a spoluzakladateľ športového kanála Trojka sa stal šéfom programu Slovenskej televízie (STV).

Návrh na kandidatúru bývalého televízneho redaktora a moderátora ako aj expolitika Róberta Beňa predložila Stála konferencia organizácií tretieho sektora, ex-člena bývalej Rady STV Bohumíra Bobockého nominovala OZ Filmová únia/ United filmmakers, bývalého riadiaceho pracovníka STV za šéfovania Štefana Nižňanského Jána Dianišku kandidovala Matica slovenská a napríklad návrh na kandidatúru bývalého technického riaditeľa a štatutára STV Jozefa Mračnu TJ Strojár Malacky o.z. Ľubomíra Lintnera AG Štúdio Gerič, Vladimíra Dobroviča kandiduje Únia slovenských novinárov, Jozefa Foltýna Konfederácia športových zväzov SR, Elenu Mallickovú OZ Únia nespokojných občanov a Bernadetu Tokárovú Združenie kresťanských seniorov Slovenska.

Poslanci Národnej rady SR 10. februára tohto roka za historicky prvých členov Rady RTVS zvolili troch odborníkov na rozhlasové vysielanie - Ildikó Nagyovú, Vladimíra Slováka, Vladimíra Taliana, troch za televízne vysielanie - Milana Antola, Andreja Miklánka a Dóru Hushegyiovú, dvoch za ekonomiku - Martina Kabáta a Miroslava Kollára a za právnu oblasť Michala Jesenka.

Mediálny výbor dnes okrem iného prerokoval návrh rozpočtu ministerstva kultúry na budúci rok. Uznesenie k nemu však neprijal. Šéf rezortu kultúry Daniel Krajcer výbor medzi iným informoval o tom, že ak rozpočet v navrhovanej podobe parlament schváli, mohla by sa začať dlhoočakávaná rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie. V tomto roku je to už desať rokov, čo národná galéria musela pre havarijný technický stav uzatvoriť v svojom bratislavskom sídle známe Premostenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok