Najlepším futbalistom Európy sa stal Ribéry

SITA, TA3
29.8.2013 21:55

Francúz Franck Ribéry z Bayernu Mníchov sa stal víťazom ankety Európskej futbalovej únie (UEFA) o najlepšieho hráča sezóny 2012/2013 na "starom kontinente". O víťazovi rozhodlo živé elektronické hlasovanie novinárov počas štvrtkového žrebu skupinovej fázy Ligy majstrov 2013/2014 v Monaku. V užšej nominácii figurovali okrem víťaza aj Lionel Messi a Cristiano Ronaldo.

Právo hlasovať mali zástupcovia médií zo všetkých členských krajín UEFA. Ribéry priviedol mníchovský Bayern k dosiahnutiu mimoriadne cenného "triple" zásluhou triumfov v Lige majstrov, I. bundeslige aj Nemeckom pohári. Vlani vyhral Andrés Iniesta z FC Barcelona, pred dvoma rokmi zasa Messi. Ribéry sa stal prvým hráčom z bundesligy od roku 1996, ktorý získal trofej. Naposledy sa to podarilo Matthiasovi Sammerovi. "Pre mňa bolo výnimočné už to, že som mohol prísť ako finalista na pódium. Ďakujem všetkým spoluhráčom z Bayernu Mníchov, mojej rodine a deťom. V uplynulej sezóne sme prežili v Mníchove nádherné chvíle. Víťazstvo v Lige majstrov je nezabudnuteľné. Navyše, v súboji o trofej sme zdolali Borussiu Dortmund na špeciálnom mieste vo Wembley," povedal Ribéry. Francúz v službách Bayernu už pred finálovým hlasovaním dúfal v úspech. V rozhovore pre web bundesliga.de uznal, že jeho šance sú veľmi solídne. "Mám za sebou dobrú sezónu, podával som konzistentné výkony. Už dvakrát som sa stal francúzskym Hráčom roka, toto je však medzinárodné ocenenie," podotkol Ribéry.

Argentínčan Messi vyhral s FC Barcelona španielsku Primera División (v súťaži strelil 46 gólov). Navyše, už štvrtýkrát v kariére získal Zlatú loptu FIFA pre najlepšieho hráča predchádzajúceho kalendárneho roka. Portugalčan Ronaldo v službách Realu Madrid bol s 12 gólmi najlepším strelcom uplynulej sezóny európskeho pohára číslo jeden.

Už pred záverečným hlasovaním bolo známe poradie na štvrtom až desiatom mieste. V najlepšej desiatke sa ocitli až štyria hráči Bayernu Mníchov.

Výsledky:

Víťaz: Franck Ribéry (Bayern Mníchov) 
Finalisti: Lionel Messi (FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Poradie na 4. - 10. mieste (v zátvorke je uvedená národnosť hráča, klubová príslušnosť v sledovanom období a počet bodov od novinárov):
4. Robert Lewandowski (Poľ., Borussia Dortmund, 80)
5. Arjen Robben (Hol., FC Bayern Mníchov, 55)
6. Thomas Müller (Nem., FC Bayern Mníchov, 51)
7. Gareth Bale (Wal., Tottenham Hotspur FC, 48)
8. Bastian Schweinsteiger (Nem., FC Bayern Mníchov, 34)
9. Zlatan Ibrahimovič (Švéd., Paríž Saint-Germain, 27)
10. Robin van Persie (Hol., Manchester United 24)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok