Od slávneho prejavu Martina Luthera Kinga ubehlo už polstoročie

SITA TA3 TASR
28.8.2013 12:21

Američania v sobotu v uliciach Washingtonu oslávili 50 rokov od slávneho prejavu Martina Luthera Kinga, v ktorom zazneli legendárne slová I have a dream (Mám sen). Organizátori dúfali, že podujatie priláka asi 150-tisíc ľudí.

Podľa svedkov sa pred washingtonským pamätníkom venovanému zosnulému prezidentovi Abrahamovi Lincolnovi napokon zhromaždilo niekoľko desiatok tisícov ľudí, prevažne Afroameričanov.

"Toto nie je čas na nostalgickú spomienku," povedal v nedeľu davu Američanov Kingov syn Martin Luther King III. "Úloha nie je splnená. Cesta nie je ukončená," varoval. Medzi rečníkmi sa okrem iných objavil aj americký minister spravodlivosti Eric Holder, pôvodom takisto Afroameričan.

King svoj prejav predniesol 28. augusta 1963. Odsúdil v ňom rasovú segregáciu, vyzval na presadenie občianskych práv pre všetkých Američanov bez rozdielu rasy a vyjadril nádej, že jedného dňa sa tento sen naplní. O rok neskôr za svoje aktivity v oblasti boja za ľudské práva dostal Nobelovu cenu za mier. V roku 1968 zomrel rukou atentátnika Jamesa Earla Graya, ktorý za svoj čin dostal 99-ročný trest väzenia. Lutherova smrť vyvolala v Spojených štátoch bezprecedentné rasové nepokoje.

obama lincoln (SITA).jpg

Obama: Pochodujúci za občianske práva zmenili Ameriku

Americký prezident Barack Obama vyzdvihol dnes bojovníkov za občianske práva, ktorí pred 50 rokmi pochodovali vo Washingtone s požiadavkou na rovnoprávnosť v záujme zmeny Spojených štátov k lepšiemu.
Výdobytky hnutia za občianske práva v prospech Afroameričanov sú výsledkom úsilia nielen lídrov, akým bol Martin Luther King Jr., ale aj radových občanov, zdôraznil Obama v prejave na oficiálnych oslavách polstoročnice Pochodu na Washington - jedného z najväčších politických zhromaždení za práva v dejinách USA.

"Pretože pokračovali v pochode, Amerika sa zmenila," povedal Obama. "Pretože pochodovali, dvere príležitostí a vzdelania sa otvorili, takže ich dcéry a synovia si konečne mohli predstaviť, že prežijú život, v ktorom bude viac než prať iným bielizeň alebo leštiť iným topánky," vyhlásil.


Obama súčasne pripomenul, že Kinga a ďalší pochodujúci si želali nielen rasovú, ale aj ekonomickú rovnosť. Tento ich sen sa však dosiaľ z väčšej časti nesplnil, konštatoval s poukázaním na vysokú nezamestnanosť medzi Afroameričanmi a ďalšie údaje o ekonomickej nerovnosti, dodáva tlačová agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok