Slovensku hrozí pre ložisko uránu niekoľkomiliónová medzinárodná arbitráž

SITA TASR
27.8.2013 15:21

Slovensku zrejme hrozí ďalšia medzinárodná arbitráž. Štát môže prísť pre kroky, ktoré vykonalo Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) v otázke ložiska uránu pri Košiciach, až o približne 20 miliónov eur.

Slovensku hrozí pre ložisko uránu niekoľkomiliónová medzinárodná arbitráž
SITA

Spoločnosť Ludovika Energy podala na ministerstvo životného prostredia odvolanie proti jeho rozhodnutiu z augusta tohto roka zrušiť pôvodné rozhodnutie na základe protestu Generálnej prokuratúry SR a obnoviť konanie o jej žiadosti na predĺženie prieskumu na ložisku Jahodná-Kurišková pri Košiciach. Dnes o tom na tlačovej besede v Košiciach informoval riaditeľ spoločnosti Ludovika Energy Boris Bartalský. Rezort má teraz na rozhodnutie 60 dní, pričom účastníkmi konania by mali byť aj dotknuté obce. To sa nepáči kanadskej spoločnosti European Uranium Resources, ktorá prostredníctvom firmy Ludovika Energy vykonáva prieskum na výskyt uránu pri Košiciach už skoro siedmy rok. Ako dnes informoval hovorca spoločnosti Ludovika Energy Maroš Havran, postup Slovenska už skúmajú právnici a v prípade, že ministerstvo povolenie nepredĺži o dva roky, je rozhodnutá domáhať sa cez arbitráž a medzinárodné súdy ochrany svojej investície, do ktorej vložila už vyše 20 miliónov eur.

"Rozkladová komisia na ministerstve vyhodnotila, že náš orgán štátnej správy nepostupoval v súlade so zákonom a neprizval obce do procesu predĺženia povolenia na prieskum, takže ja som to rozhodol v zmysle rozhodnutia komisie a bude to odznova a budú prizvané aj obce," povedal v polovici augusta šéf envirorezortu Žiga. Pokiaľ by však aj obce s prieskumom nesúhlasili, nebola by podľa jeho slov možnosť prieskum z tohto dôvodu zamietnuť. Zdôraznil, že samospráva má právo veta pri povolení ťažby. Minister sa pritom viackrát vyjadril, že s ťažbou ministerstvo nesúhlasí.

Hovorca MŽP Maroš Stano dnes pre TASR uviedol, že celý proces ešte nie je ukončený a rozhodnutie ministra o proteste GP SR vo veci predĺženia prieskumného územia uránu Čermeľ - Jahodná nateraz nie je právoplatné. "Keďže spoločnosť Ludovika Energy, s.r.o., podala odvolanie voči tomuto rozhodnutiu, o rozklade rozhodne minister životného prostredia na odporúčanie rozkladovej komisie. O ďalších krokoch je v tejto chvíli predčasné hovoriť," konštatoval.

Podľa Bartalského sa dožadujú len toho, čo im umožňuje slovenský zákon, ktorý hovorí, že každý investor má právo na predĺženie termínu bez pripomienok tretích strán na obdobie štyroch rokov. Ak investor neukončí geologické práce, má následne právo na predĺženie lehoty o ďalšie dva roky. Nesmie však ísť o zmenu činností, čiže o nový projekt, lebo by si predĺženie lehoty vyžadovalo schválenie aj zo strany susediacich miestnych samospráv a vyššieho územného celku. Bartalský zdôraznil, že tieto podmienky spĺňajú a nedošlo k nijakým podstatným zmenám, preto nevidí dôvod, prečo by ich žiadosti ministerstvo nemalo vyhovieť. Bartalský zdôraznil, že predĺženie lehoty o dva roky na prieskum potrebujú na spresnenie informácií o ložisku, aby mohli vypracovať záverečné správu.

Spoločnosť European Uranium Resources na základe memoranda a správy z prieskumu vyhotoví štúdiu uskutočniteľnosti, ako aj štúdiu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Štúdie by mali dať odpovede na základné otázky, či je možné ložisko uránovej rudy Kurišková z ekonomického hľadiska rozvíjať a využívať. Spoločnosť sa so štátom dohodla, že pokiaľ štúdie prinesú pozitívne ukazovatele, tak projekt Kurišková sa môže v súlade s Energetickou stratégiou SR realizovať.

Ludovika Eenergy robí prieskum v lokalite Jahodná od roku 2005 a povolenie jej platilo do roku 2009, ktoré potom bolo predĺžené o štyri roky, do apríla 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok