Elektronické cigarety nie sú vraj také neškodné ako tvrdia ich výrobcovia

TA3
27.8.2013 09:40

Odborníci z francúzskeho štátneho ústavu spotreby varujú pred elektronickými cigaretami. Vo výparoch objavili veľké množstvo rakovinotvorných molekúl. Informáciu zverejnil prestížny časopis 60 miliónov spotrebiteľov, ktorý sa venuje ochrane kupujúcich.

Elektronické cigarety nie sú vraj také neškodné ako tvrdia ich výrobcovia
SITA

Podľa periodika majú niektoré elektronické cigarety ešte vyššie množstvo jedovatých látok ako cigarety klasické. Pravdepodobne za to môže rýchly ohrev. Pri iných typoch zase našli nežiaduce kovy napríklad antimón.
Thomas Laurenceau - šéfredaktor časopisu: "Elektronické cigarety zďaleka nie sú také neškodné ako tvrdia ich výrobcovia. Môžu vylučovať karcinogénne látky. Nie je to ale dôvod na ich zákaz. Skôr potrebujeme prísnejšiu kontrolu."

Odborné periodikum francúzskeho štátneho ústavu spotreby upozorňuje aj na fakt, že v informáciách o zložení náplní výrobcovia uvádzajú nižšie množstvo nikotínu ako je tomu v skutočnosti. Producenti taktiež zamlčujú prítomnosť niektorých škodlivých látok, napríklad propylénov. Francúzska vláda už sľúbila zákaz predaja elektronických cigariet neplnoletým osobám a zákaz ich reklamy na verejných miestach. Americký úrad pre dohľad nad potravinami a liekmi zase zvažuje, že zakáže predávať tieto produkty cez internet, aby si ich nemohli kupovať deti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok