Zmajkovičová navrhne zrušenie mandátového výboru

SITA
26.8.2013 12:53

Mandátový a imunitný výbor NR SR by mal byť podľa podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) zrušený. Ako povedala v rozhovore pre agentúru SITA, mandátový výbor by sa mohol zlúčiť s Výborom pre nezlučiteľnosť funkcií NR SR.

Zmajkovičová navrhne zrušenie mandátového výboru
SITA

Tak to je podľa nej aj v iných štátoch. „Imunita poslancov je dnes v podstate zrušená, teda výbor sa nezaoberá viacerými podnetmi, ktorými sa v minulosti zaoberal. Je zbytočné mať dva takéto výbory,“

Zmajkovičová chce navrhnúť zrušenie mandátového a imunitného výboru na septembrovej schôdzi parlamentu. „Chcem predložiť pozmeňujúci návrh k rokovaciemu poriadku, ktorým by sa zlúčil mandátový výbor s výborom pre nezlučiteľnosť funkcií,“ uviedla. K zrušeniu výboru by však podľa nej nemalo dôjsť v tomto volebnom období. „Aby Smer-SD nebol označovaný za nedemokratickú stranu a keďže výbory boli kreované na začiatku tohto volebného obdobia, navrhnem, aby výbory boli zlúčené až od nasledujúceho volebného obdobia,“ konštatovala.

Také iniciatívy, ako je návrh na zrušenie Mandátového a imunitného výboru NR SR vznikajú podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku na politických grémiách a rokovaniach zástupcov parlamentných strán. Brocka je preto prekvapený návrhom podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) zlúčiť tento výbor s výborom pre nezlučiteľnosť funkcií. „Doteraz som sa nestretol s výhradami k existencii tohto výboru. Mandátový výbor rokuje, keď treba, pri nástupe poslancov, alebo pri akútnych záležitostiach. Tento návrh si vyžaduje rokovanie v poslaneckých kluboch,“ povedal Brocka, ktorý je podpredsedom Mandátového a imunitného výboru NR SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok