Grécko nepotrebuje ďalšie odpísanie dlhu, tvrdí minister financií

TASR
26.8.2013 12:21

Grécko podľa ministra financií Jannisa Sturnarasa nepotrebuje ďalšie odpísanie dlhu. Informovala o tom agentúra DPA. "Zadlženosť môžeme znížiť aj iným spôsobom," uistil Sturnaras v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt.

Grécko nepotrebuje ďalšie odpísanie dlhu, tvrdí minister financií
SITA

Do úvahy prichádza zníženie úročenia alebo predĺženie splatnosti poskytnutých záchranných úverov. Druhou možnosťou je premiestnenie úverov na rekapitalizáciu bánk na Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS). To by znamenalo, že 50 miliárd eur, ktoré dostali k dispozícii grécke banky, by sa nezapočítavalo do verejného dlhu.
Sturnaras potvrdil, že Grécku bude v rokoch 2014 až 2015 chýbať približne 10 miliárd eur. Tretí záchranný balík, o ktorom minulý týždeň hovoril nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, však nie je nevyhnutne potrebný. Grécko dokáže dieru zaplátať aj s prostriedkami z doteraz poskytnutých záchranných balíkov. Sturnaras navyše plánuje v druhej polovici roka 2014 otestovať finančný trh emisiou nových štátnych dlhopisov.

Minister financií však priznal, že výnosy 10-ročných gréckych dlhopisov, ktoré sa aktuálne pohybujú na úrovni okolo 10 %, sú stále príliš vysoké na návrat na trhu. "Samozrejme, že nie je možné získavať peniaze za takýchto podmienok, ale výnosy klesnú."

Sturnaras tiež ohlásil tvrdý postup proti daňovým únikom. Mnohí Gréci, bohužiaľ, považujú vyhýbanie sa plateniu daní za národný šport. Sturnaras to chce zmeniť tvrdými trestami. Odkedy je pri moci nová vláda, do väzenia už išlo vyše 600 neplatičov daní. "Nie je to síce nič pekné, ale musíme to robiť."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok