Pred šiestimi rokmi založili Maďarskú gardu

TASR
25.8.2013 20:07

Šieste výročie založenia právoplatne súdom zakázanej Maďarskej gardy si dnes pripomenulo niekoľko stoviek ľudí na budapeštianskom Námestí hrdinov, informovala agentúra MTI, podľa ktorej pri tejto príležitosti zložilo prísahu zhruba 30 nových gardistov.

Pred šiestimi rokmi založili Maďarskú gardu
TASR

Po Andrássyho triede sa popoludní vydalo na pochod k Námestiu hrdinov takmer 150 príslušníkov následníckych organizácií gardy. Sprevádzala ich polícia. Na čele sprievodu išli motocyklisti, ktorých nasledovali vlajkonosiči s národnou, arpádovskou a sikulskou vlajkou.
Gardisti, oblečení do uniforiem jednotlivých organizácií, medzi ktorými boli aj rovnošaty podobné uniforme zakázanej Maďarskej gardy, sa na Námestí hrdinov zoradili do vojenského tvaru.
Na námestí sa zhromaždilo aj niekoľko stoviek sympatizantov gardy.
Bývalý poslanec parlamentu za ultrapravicovú stranu Jobbik Balázs Lenhardt, ktorý je v súčasnosti nezávislým poslancom, kritizoval, že Jobbik sa nezúčastnil spomienky na výročie založenia Maďarskej gardy. Zdôraznil, že terajší Jobbik už nie je tým, ktorým bol kedysi a ktorý pred šiestimi rokmi gardu zakladal.
Zhromaždenie nesprevádzala žiadna protidemonštrácia, polícia voči jeho účastníkom nezasahovala. V závere sa uskutočnila prísaha zhruba 30 nových gardistov.
Ultrapravicová Maďarská garda vznikla v júni 2007 z iniciatívy vtedajšej mimoparlamentnej extrémne pravicovej strany Jobbik.
Prvých 56 gardistov zložilo prísahu v auguste 2007, neskôr sa počet členov gardy rozrástol na takmer 3000. Napriek tomu, že 2. júla 2009 spolok i hnutie Maďarská garda právoplatne zrušil Budapeštiansky odvolací súd a napokon definitívny zákaz ich existencie vyriekol v decembri 2009 aj Najvyšší súd Maďarska, gardisti sa v rôznej forme ďalej aktivizovali. Vlani 25. augusta oslávili na Námestí hrdinov v Budapešti piate výročie založenia Maďarskej gardy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok