Projekt pre rómskych mediátorov ROMED 2 sa začne v Košiciach

TASR
25.8.2013 10:47

Štart projektu zameraného na tréning rómskych mediátorov ROMED 2 bude mať na Slovensku oficiálne začiatok na prelome septembra a októbra. Vtedy sa v Košiciach uskutoční prvý národný workshop projektu.

Projekt pre rómskych mediátorov ROMED 2 sa začne v Košiciach
SITA

Ako informoval František Kutlík, ktorý je koordinátorom aktivít projektu ROMED 2 na Slovensku, na prvom workshope sa zúčastnia okrem kandidátov na rómskych mediátorov aj predstavitelia Európskej komisie, zástupcovia vedenia programu ROMED i predstavitelia miest a obcí, ktorí sa do projektu na Slovensku zapoja. V tejto súvislosti skonštatoval, že o participáciu na projekte prejavuje v súčasnosti záujem viacero miest a obcí.

"Z nich sa vyberie päť až šesť miest, v ktorých budú rómski mediátori v budúcnosti pôsobiť," informoval Kutlík. Rozšíri sa tak počet miest, kde rómski mediátori pôsobili vďaka prvému programu ROMED - Čičava, Kendice, Zborov a Detva. "Nové lokality budú vybrané v sídle organizácie ROMED v Štrasburgu na stretnutí vedúcich národných projektov v dňoch 11. až 13. septembra," uviedol Kutlík. "Tam bude definitívne nastavený systém fungovania, týkajúci sa tréningu rómskych mediátorov i spolupráce s verejnou správou v konkrétnych krajinách," dodal.

Cieľom ROMED 2 je podľa jeho slov nadviazať na úvodný program z roku 2011, v ktorom sa vyškolilo 33 rómskych mediátorov. "Aj noví rómski mediátori by mali uľahčovať komunikáciu medzi Rómami a verejnými inštitúciami," informoval Kutlík. Rómskymi mediátormi sa majú stať priamo ľudia z rómskych komunít, prípadne tí, ktorí sa v rómskej oblasti orientujú a ovládajú rómsky jazyk. Záujemcovia sa môžu prihlásiť prostredníctvom stránky coe-romed.org.

"Mottom sa aj pre pokračovanie projektu stáva snaha eliminovať a zabrániť vzniku nerovností, ktorými sú postihovaní Rómovia predovšetkým v prístupe k zamestnaniu, zdravotníckym službám a kvalitnému vzdelávaniu," zdôraznil Kutlík o projekte ROMED 2.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok