Fanúšikovia vzdali hold Csatárymu, klub dostal pokutu

SITA
23.8.2013 13:39

Futbaloví priaznivci počas sobotňajšieho zápasu s mestským rivalom MTK rozprestreli transparent oslavujúci Csataryho pamiatku. MTK je pritom obľúbeným klubom židovskej komunity žijúcej v hlavnom meste.

Fanúšikovia vzdali hold Csatárymu, klub dostal pokutu
The Sun

Maďarský futbalový klub Ferencváros Budapešť dostal v piatok od národného zväzu pokutu v prepočte takmer 2700 eur za svojich fanúšikov. Tí si počas víkendového zápasu 4. kola s MTK Budapešť pripomenuli pamiatku nedávno zosnulého Lászlóa Csatáryho, ktorý bol uznaný vinným z nacistických vojnových zločinov počas druhej svetovej vojny.

Futbaloví priaznivci počas spomenutého duelu s mestským rivalom rozprestreli transparent oslavujúci Csatáryho pamiatku. MTK je pritom obľúbeným klubom židovskej komunity žijúcej v hlavnom meste. V stanovisku Maďarského futbalového zväzu sa uvádza, že organizácia nebude tolerovať opakovanie obdobných narážok alebo činov, ktoré podľa nej "nemajú na ihrisku miesto". Nízku pokutu odôvodnila jasným dištancovaním sa vedenia Ferencvárosu od konania fanúšikov a deklarovanou snahou o objasnenie okolností incidentu. Klub sa navyše ešte vo štvrtok ospravedlnil a vyjadril ľútosť z "narušenia ducha" 114-ročného klubu skupinou fanúšikov. Pobúrenie z ich konania vyjadrila aj opozícia a židovské organizácie.

László Csatáry zomrel 12. augusta v Budapešti vo veku nedožitých 99 rokov. Podľahol komplikáciám spojeným so zápalom pľúc. Csatáry sa podieľal na odsune tisícov košických Židov nacistami počas druhej svetovej vojny. V období od 15. mája do 2. júna 1944, keď mal na starosti košické geto, odviezli takmer 15-tisíc tamojších Židov do koncentračného tábora Osvienčim. Csatáry sa údajne aktívne zúčastnil na týraní, poprave a deportácii Židov z Košíc. Československý súd ho za jeho činy ešte v roku 1948 v neprítomnosti odsúdil na trest smrti. O rok neskôr utiekol do Kanady. Maďarské orgány zadržali Csatáryho v júli minulého roka v Budapešti, kde ho po desaťročiach unikania pred spravodlivosťou vypátralo židovské Centrum Simona Wiesenthala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok