EÚ zastaví dodávky zbraní do Egypta

TASR TA3
21.8.2013 06:45

Ministri zahraničných vecí Európskej únie na dnešnom mimoriadnom zasadnutí v Bruseli "ostro odsúdili" násilnosti v Egypte a dohodli sa na pozastavení dodávok zbraní a vybavenia, ktoré by sa dalo použiť na represívne zásahy voči oponentom režimu.

Šéfovia diplomacií ale podľa agentúry AP nerozhodli o pozastavení pomoci Egyptu v obave z následkov takéhoto kroku na bežných obyvateľov.

Členské štáty EÚ po dnešnej diskusii "pozastavia exportné licencie do Egypta týkajúce sa akéhokoľvek vybavenia, ktoré by mohlo byť použité na vnútornú represiu," uviedla šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.

Konečné rozhodnutia vo veci podľa Ashtonovej prijmú jednotlivé členské krajiny, nie EÚ ako celok.
Ministri tiež súhlasili s tým, aby sa preskúmali súčasné programy poskytovania finančnej pomoci Egyptu zo zdrojov EÚ. Ashtonová však zdôraznila, že v žiadnom prípade nemožno zastaviť pomoc pre zraniteľné skupiny obyvateľstva a organizácie občianskej spoločnosti.

Účastníci bruselskej schôdzky venovanej napätej situácii v Egypte odsúdili neprimerané zákroky egyptskej polície voči islamistickým demonštrantom, ale aj násilné činy odporcov vojenského režimu. Vyzvali všetky zúčastnené strany politického konfliktu, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu a predišli tak ďalšiemu krviprelievaniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok