Členka Pussy Riot zažalovala svoju právničku za urážku na cti

TASR
20.8.2013 17:55

Prepustená členka skupiny Pussy Riot zažalovala za urážku na cti svoju bývalú právničku, ktorá ju obvinila zo zrady dvoch odsúdených kolegýň. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na oznámenie príslušného súdu.

Členka Pussy Riot zažalovala svoju právničku za urážku na cti
SITA

Jekaterina Samucevičová žiada od svojej bývalej právnej zástupkyne Violetty Volkovovej odškodné dva milióny rubľov (45.300 eur). Trvá tiež na tom, aby Volkovová odvolala a odstránila z internetu hanlivý výrok, ktorý poškodil jej povesť a dôstojnosť.

Samucevičovú a ďalšie dve členky punkovej skupiny Pussy Riot Nadeždu Tolokonnikovovú a Mariu Aľochinovú vlani v auguste odsúdili na dva roky väzenia za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou. Verdikt bol reakciou za ich protestné vystúpenie proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa.

V prípade Samucevičovej neskôr odvolací súd zmiernil pôvodný dvojročný väzenský trest na podmienečný. Obhajobe sa totiž podarilo dokázať, že sa na proteste vlastne nezúčastnila, keďže ju na ceste k oltáru zadržali členovia strážnej služby.


U zvyšných dvoch členiek Pussy Riot súdy zmiernenie trestov zamietli a v súčasnosti si obe odpykávajú vymerané dva roky vo väzenských kolóniách.


Volkovová neskôr obvinila Samucevičovú, že zradila ostatné dve väznené kolegyne, keď po dohode s obžalobou priznala, že protest v katedrále bol zločinom.


"Ide o takú dohodu, ktorá zachránila len jednu z účastníčok, ale potopila ostatné," napísala začiatkom roka Volkovová na svojom internetovom blogu.


Volkovová zastupovala Samucevičovú v priebehu pôvodného súdneho procesu, do odvolacieho konania si už odsúdená najala iného právnika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok