Českí poslanci schválili rozpustenie snemovne

TA3 SITA
20.8.2013 08:38

Možnosť prijímať zákony bude po rozpustení českej Poslaneckej snemovne značne obmedzená. K prerokovaniu ostane horná komora a vláda v demisii. Senát namiesto zákonov bude vyhlasovať zákonné opatrenia, tie bude prerokúvať výhradne na návrh odstupujúcej vlády.

Môže však návrh kabinetu vrátiť spať k prepracovaniu. Na záver opatrenie podpisuje prezident a potom i premiér.

Zákonné opatrenia sa majú podľa ústavy týkať výhradne vecí, ktoré neznesú odklad a vyžadovali by inak prijatie zákona. Do úvahy tak nepripadajú zákony týkajúce sa ústavy, štátneho rozpočtu, medzinárodných zmlúv alebo volebného zákona. Novo zostavená Poslanecká snemovňa o nich bude po voľbách rokovať a v prípade, že zákonné opatrenia nepotvrdí, tieto výnosy už nebudú účinné. Minister zdravotníctva v demisii Martin Holcát už napríklad ohlásil, že by zákonným opatrením chcel znížiť zdravotnícke poplatky v nemocnici zo 100 na 60 korún denne.

Zákony, ktoré Snemovňa schválila pred svojím rozpustením, prerokuje ešte Senát. Normy, ktoré horná komora schváli bez výhrad, poputujú k prezidentovi. Upravené alebo zamietnuté predlohy však skončia "v koši". Rovnako tak dopadnú zákony, ktoré obe komory schvália, ale prezident ich vetuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok