EK vyzvala na okamžité zbúranie múru, ktorý oddeľuje Rómov

ČTK TA3 TASR
19.8.2013 17:10

Eurokomisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andrulla Vasiliová v liste adresovanom magistrátu mesta Košice ostro odsúdila výstavbu múru v košickej mestskej časti Západ, ktorého cieľom bolo oddeliť rómske obyvateľstvo od zvyšku populácie.

EK vyzvala na okamžité zbúranie múru, ktorý oddeľuje Rómov
SITA

Vyplýva to z obsahu Vasiliovej listu, datovaného 13. augustom 2013, o ktorom dnes na svojej internetovej stránke informovala Európska komisia. Eurokomisárka v ňom žiada okamžité odstránenie spornej stavby.

"Som presvedčená, že výstavba fyzických bariér je porušením hodnôt, na ktorých je založená Európska únia, najmä pokiaľ ide o rešpektovanie ľudskej dôstojnosti a ľudských práv vrátane tých, ktoré prináležia príslušníkom menšín. EÚ sa vždy zasadzovala za boj proti rasizmu a xenofóbii. Európska komisia je neustále pripravená prijímať kroky, v rámci svojich kompetencií, s cieľom upevňovať princíp nediskriminácie," píše eurokomisárka v liste košickému primátorovi Richardovi Rašimu.

Vasiliová ďalej upozorňuje šéfa košickej radnice, že akékoľvek kroky smerujúce k segregácii obyvateľstva sú v príkrom rozpore s myšlienkou Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK).

Eurokomisárka ďalej upozorňuje na záväzok Košíc ako EHMK 2013 začleniť menšiny do súvisiacich podujatí, vrátane osobitného programu zameraného na rómsku kultúru. Podľa komisárky práve toto bolo jedným z podstatných kritérií pri výbere Košíc ako kultúrnej metropoly Európy pre rok 2013.

Ako uvádza stránka EK, v odpovedi sa primátor východoslovenskej metropoly napísal, že výstavba múru, ktorú označil za nelegálnu, bola pre neho "nepríjemným prekvapením". Zodpovednosť pripísal predstaviteľom mestskej časti Košice Západ a svojmu predchodcovi, bývalému košickému starostovi Rudolfovi Bauerovi, ktorý je starostom tejto mestskej časti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok