Srbi budú bojkotovať regionálne voľby v Kosove

SITA
16.8.2013 22:27

Srbská menšina žijúca na severe Kosova sa odmieta zúčastniť na novembrových voľbách do tamojších samospráv a to napriek výzvam zo strany vlády v Belehrade.

Srbi budú bojkotovať regionálne voľby v Kosove
SITA

Odmietavý postoj v piatok v meste Zvecan potvrdili predstavitelia odhadom 50-tisícovej menšiny, ktorá po vyhlásení nezávislosti zo strany Prištiny zostala na cudzom území. Tamojší Srbi odmietajú rešpektovať kosovské úrady. K zmene postoja ich neprimäla ani srbskou vládou vyžiadaná amnestia, ktorá je súčasťou aprílovej historickej dohody medzi Prištinou a Belehradom. Tá úplne zbavuje trestného stíhania osoby obvinené z približne 70 porušení kosovských zákonov. Srbský prezident Tomislav Nikolič na tohtotýždňovom stretnutí lídrom menšiny oznámil, že Belehrad bojkot hlasovania nepodporí. Srbi zo severu Kosova však označujú voľby konané na základe kosovskej ústavy za neprijateľné.

Kosovo, ktorého obyvateľstvo v drvivej väčšine tvoria etnickí Albánci, vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008 a odvtedy ho uznalo približne 100 krajín vrátane USA a väčšiny krajín Európskej únie. Belehrad jednostranné odtrhnutie Kosova odmieta. Vzťahy medzi oboma krajinami sa zlepšili až pod tlakom EÚ, ktorá ich normalizáciou podmienila rokovanie o členstve Srbska v bloku. Výsledkom bola bližšie nešpecifikovaná, 15-bodová dohoda podpísaná v apríli. EÚ v júni potvrdila januárový termín začiatku prístupových rokovaní o vstupe. Jej lídri zároveň schválili začiatok rokovaní s Kosovom o Stabilizačnej a asociačnej dohode, prvom kroku k budúcemu vstupu do bloku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok