Vedenie spoločnosti BlackBerry zvažuje jej predaj

SITA
13.8.2013 09:35

Kanadský výrobca mobilných zariadení BlackBerry Ltd v snahe vyriešiť svoju zlú finančnú situáciu zvažuje možnosti ďalšieho pokračovania existencie spoločnosti, vrátane jej predaja. Firma o tom informovala v pondelok.

Vedenie spoločnosti BlackBerry zvažuje jej predaj
SITA

Firma zriadila komisiu, ktorá má zhodnotiť jej možnosti. To v krajine naštartovalo debatu o tom, či bývalý miláčik finančných trhov má väčšiu hodnotu ako celok alebo rozpredaný po častiach. Jeden z najväčších akcionárov spoločnosti podľa kanadských médií opustil jej dozornú radu a začal s potenciálnymi partnermi preverovať možnosť odkúpenia verejne obchodovanej firmy do súkromného vlastníctva. Novinári tiež špekulujú, že o výrobcu alebo jeho aktíva by mohli mať záujem bohaté kanadské dôchodkové fondy alebo konkurenti ako Microsoft, Amazon.com alebo čínska skupina Lenovo.

Budúcnosť BlackBerry pravdepodobne bude zahŕňať aj kanadskú vládu, ktorá má pri preberaní domácich spoločností zahraničnými investormi právo veta. Hovorca ministra priemyslu James Moore však publikované informácie označil za špekulácie a odmietol ich komentovať.

BlackBerry dlhodobo stráca svoj trhový podiel v prospech spoločnosti Apple, ako aj mobilných zariadení s operačným systémom Android od Google. Pri snahách o oživenie sa spoločnosť spoliehala na nový smartfón BlackBerry 10, uviedla ho však na trh tento rok práve v čase, keď vyšší cenový segment na kľúčových trhoch, akým je ten v USA, začal vykazovať známky nasýtenosti. BlackBerry 10 na trhu neprerazil a podľa analytikov výroba mobilných zariadení nemá žiadnu alebo len minimálnu hodnotu a jej ukončenie by potenciálneho investora mohlo stáť až 2 mld. USD. Vďaka aktívam, ako sú rešpektovaný systém zabezpečeného doručovania mobilných emailov s hodnotou 3 - 4,5 mld. USD, kolekcia patentov s hodnotou približne 2 - 3 mld. USD, ako aj hotovostným a investičným aktívam za 3,1 mld. USD je však reálna hodnota spoločnosti pravdepodobne vyššia než jej trhová kapitalizácia na úrovni 5,4 mld. USD.

Akcie BlackBerry v pondelok po skončení obchodovania v New Yorku a Toronte narástli približne o 10 %. Ich hodnota je však hlboko pod úrovňou z júna 2008, kedy hodnota spoločnosti, vtedy ešte pod názvom Research In Motion, dosahovala 80 mld. USD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok