Prezident býva na dovolenke v Chorvátsku zadarmo

SITA
11.8.2013 17:59

Slovenský prezident Ivan Gašparovič dovolenkuje v Chorvátsku, podľa tamojších médií za ubytovanie neplatí. Portál ezadar.hr uvádza, že Gašparovič je na 15-dňovej dovolenke a sám znáša všetky náklady okrem ubytovania. To mu platia chorvátski daňoví poplatníci.

Prezident býva na dovolenke v Chorvátsku zadarmo
SITA

Podľa chorvátskych médií je náš prezident ubytovaný vo vile Jadranka na Brionoch. Jeden deň vo vile Jadranka, ktorá je v majetku štátu, stojí podľa komerčného cenníka 10-tisíc kún, čo je približne 1 350 eur.

Gašparovič býva zadarmo na Brionoch už roky, od začiatku mandátu bývalého chorvátskeho prezidenta Strípe Mesiča, tvrdia miestne médiá. V kancelárii chorvátskeho prezidenta uvádzajú, že Gašparovič je hosťom súčasného prezidenta Chorvátska Iva Josipoviča pozval, aj s prihliadnutím "na zahraničnopolitický záujem a Gašparovič je Chorvát, čo je pridaná hodnota".

Prezident Gašparovič si podľa portálu www.tportal.hr so sebou priviedol aj ochranku i keď je vila chránená. Náš prezident si platí kuchára a jedlo, ale napríklad chyžnú už nie, píšu na portáli. Vo vile Jadranka bol niekoľko dní v minulosti hosťom aj bývalý srbský prezident Boris Tadič. Podľa chorvátskych médií si chcel za ubytovanie platiť, no z protokolárnych dôvodov sa to vraj nedalo. Vilu Jadranku navštívil aj s rodinou slovinský prezident Borut Pahor, údajne však na vlastné náklady. V Jadranke boli aj ďalší štátnici, napríklad prezident Írska Michael D. Higgins a rakúsky prezident Heinz Fischer, avšak omnoho kratšie ako Gašparovič. Ivan Gašparovič chodí do Chorvátska od roku 2004, odkedy je prezidentom, pripomínajú chorvátske médiá s tým, že tradíciu pozývať slovenskú hlavu štátu prevzal po Mesičovi súčasný prezident Josipovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok