ČEZ chce predĺžiť prevádzku v Dukovanoch a postaviť nové reaktory

TASR
10.8.2013 13:28

Český energetický gigant ČEZ sa okrem dostavby dvoch reaktorov v Temelíne usiluje aj o predĺženie prevádzky v elektrárni Dukovany, ktorej sa o dva roky končí licencia. Podľa predstáv ČEZ by mohla najstaršia česká jadrová elektráreň dodávať elektrinu až do roku 2035, teda o 20 rokov dlhšie.

ČEZ chce predĺžiť prevádzku v Dukovanoch a postaviť nové reaktory

A dovtedy by mohli vedľa starých blokov vyrásť v Dukovanoch nové. Celá operácia má však jeden háčik: Česko ďalšie reaktory za odhadovaných 300 miliárd korún (11,57 miliardy eur) nepotrebuje, uvádza na svojej internetovej stránke spravodajská televízia ČT24.

Jadrová elektráreň Dukovany sa podieľa na celkovej produkcii elektriny v Česku zhruba 20 %. Paradoxom je, že krajina elektrinu z tohto zdroja vôbec nepotrebuje. Aj keby ČEZ nedostal povolenie na prevádzku elektrárne po roku 2015, svetlá v Česku rozhodne nezhasnú.

"Výroba v Dukovanoch je zhruba rovnaká ako objem elektriny, ktorý teraz vyvážame. Z toho hľadiska by sa nestalo nič, domácnosti ani priemysel by neboli ohrozené," povedal v rozhovore pre portál ČT24 energetický analytik spoločnosti ENA Jiří Gavor.

Prečo sa teda uvažuje o predĺžení výroby v Dukovanoch a dokonca aj o rozšírení elektrárne? Podľa Gavora je to jednoduché - v hre sú zisky ČEZ. Aj napriek nízkej cene elektriny na burzách totiž Dukovany predstavujú pre firmu významný príjem. To potvrdzuje aj samotný ČEZ.

"Výroba elektriny má na hospodárskych výsledkoch skupiny ČEZ asi 70-% podiel. Dukovany sa na výrobe podieľajú zhruba 20 %, ich podiel na celkovom zisku skupiny je teda zhruba 15 %," vypočítala hovorkyňa ČEZ Barbora Pulpánová.

Okrem ČEZ majú záujem o predĺženie životnosti Dukovian a o ich rozšírenie aj regionálni politici. Dôvodom je udržanie pracovných miest v okolí. V Dukovanoch totiž teraz pracuje približne 1600 ľudí a ďalšie firmy, ktoré sú na elektráreň naviazané, či už v energetickom sektore, alebo napríklad v sektore služieb, dávajú prácu zhruba tisícke ľudí. To robí z elektrárne najväčšieho zamestnávateľa na Třebíčsku, kde sa nezamestnanosť blíži k 9 %.

Lenže oba projekty by nakoniec mohla zhatiť situácia na trhu. Aj keď jadro prináša ČEZ solídne zisky, pre nízku cenu elektriny na burzách sa podľa expertov nemusí výstavba nových reaktorov vyplatiť. Aby bola výnosnosť miliardových investícií zaručená, musela by sa elektrina predávať po 70 eur za megawatthodinu. Teraz sa za ňu ale platí zhruba len polovica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok