V októbri uvedú stratenú snímku Orsona Wellesa

TASR
8.8.2013 22:59

Na svetovú premiéru reštaurovanej verzie donedávna stratenej snímky Orsona Wellesa Too Much Johnson, ktorú velikán svetovej kinematografie nakrútil v roku 1938, sa môžu tešiť už v októbri filmoví fajnšmekri.

V októbri uvedú stratenú snímku Orsona Wellesa
SITA

Kópia nemého filmu sa našla v sklade filmového archívu Cineteca del Friuli v talianskom Pordenone, odkiaľ putovala do rúk reštaurátorov z americkej špecializovanej inštitúcie George Eastman House v New Yorku.
Tamojší odborníci sa domnievali, že kópiu zničili plamene pri požiari príbytku Orsona Wellesa pri španielskom Madride v roku 1970. Zostáva záhadou, ako sa dostal vzácny exemplár do talianskeho archívu.

Orson Welles pripravil snímku s pôvodným zámerom premietnuť ju v troch častiach, vždy akoby prológ každého z dejstiev divadelného predstavenia komédie Too Much Johnson na scéne Mercury Theatre v New Yorku. Napokon však k tomu nedošlo, nakrútený materiál zostal v škatuliach a Orson Welles práce na snímke ani nedokončil.

Film uvedú v svetovej premiére práve na festivale nemých filmov v Pordenone 9. októbra. O týždeň neskôr ho po prvý raz uvidia diváci na severoamerickom kontinente, konkrétne v Rochesteri v štáte New York.


Taliansky odborník na Wellesovu tvorbu Ciro Giorgini prirovnal nález snímky pri potvrdení jej autentičnosti pred troma rokmi k objaveniu nikdy nevideného obrazu majstra akým bol Caravaggio.


Rodák z amerického štátu Wisconsin, Orson Welles (1915-1985) patrí medzi najväčšie osobnosti svetovej kinematografie v jej histórii. Herec, scenárista, režisér a producent v jednej osobe zanechal ľudstvu diela ako Občan Kane (1941) - film zaradzovaný v prakticky všetkých anketách medzi desiatku najlepších snímok všetkých čias, Skvelí Ambersonovci, Macbeth, Proces, Dotyk zla alebo Tretí muž.


Bol laureátom Oscara za scenár k filmu Občan Kane, ako aj čestného Oscara za celoživotné dielo (1971). Navyše figuroval vo Wellesovej zbierke ocenení ešte viac ako tucet rôznych cien z festivalov na americkej i európskej pôde, vrátane čestného Zlatého leva z MFF v Benátkach (1970).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok