Rybáriková cez Bartoliovú do štvrťfinále v Toronte

SITA
8.8.2013 22:50

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková značne nečakane uspela vo štvrtkovom zápase osemfinálového 3. kola dvojhry na turnaji WTA Rogers Cup v kanadskom Toronte (Premier 5, dotácia 2,369 milióna USD, tvrdý povrch) proti favorizovanej francúzskej držiteľke voľnej karty Marion Bartoliovej nasadenej ako siedmej.

Rybáriková cez Bartoliovú do štvrťfinále v Toronte
SITA

V siedmom vzájomnom dueli viedla nad 28-ročnou úradujúcou wimbledonskou šampiónkou 7:6 (5), 1:0 a 40:15 na príjme, keď súperka po 103 minútach odstúpila. Bartoliová predtým urobila dve dvojchyby v rade, po druhej sa chytila za oblasť brucha, odkráčala k lavičke, vyžiadala si ošetrenie a napokon nepokračovala.

Dvadsaťštyriročná piešťanská rodáčka Rybáriková si po dosiahnutí svojho renkingovo dosiaľ najcennejšieho triumfu zmeria v piatkovom štvrťfinále sily s úspešnou z neskoršieho štvrtkového súboja Serena Williamsová (USA-1) - Kirsten Flipkensová (Belg.-13).

Zverenkyňa Petra Hubera Rybáriková znížila v bilancii proti Bartoliovej, 8. vo svetovom rebríčku, na 3:4. Nadviazala na triumf 6:4, 6:1, ktorý dosiahla predvlani na antuke v Barcelone. Oba základné údery obojručne hrajúca Francúzka ťahala sériu 8 zápasových úspechov (v 1. kole v Toronte mala voľný žreb). Šnúra triumfov Slovenky, ktorá minulý týždeň obhájila titul vo Washingtone a radovala sa zo svojej štvrtej singlovej trofeje na hlavnom profesionálnom okruhu, sa posunula práve na hodnotu 8.

Už pred týmto stretnutím bolo isté, že Rybáriková si k 12. augustu utvorí nový rebríčkový rekord. V neoficiálnej prepočtovej online verzii sa teraz nachádza na 33. pozícii (pred osemfinále to bolo 36. stupienok), do pondelka už nemôže klesnúť. Oficiálne dosiaľ najvyššie bola na 39. priečke k 22. júlu 2013, k 5. augustu 2013 figurovala na 42. stupienku.

Rybáriková čoraz reálnejšie útočí na nasadenie na newyorských grandslamových US Open (26. augusta - 9. septembra). Práve na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických dosiahla svoj doteraz najlepší výsledok v rámci Majors - v rokoch 2008 a 2009 bola v areáli Billie Jean King USTA National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows v 3. kole. Ak by sa Rybáriková prepracovala medzi 32 nasadených, znamenalo by to, že s renkingovo vyššie postavenou súperkou by sa na US Open mohla stretnúť najskôr v 3. kole. Pri jej povestnom "šťastí" na žreby na okruhu Majors by to bola značná výhoda.

Slovenská dvojka súčasnosti má na konte už tri skalpy členiek Top 10. Minulý týždeň vo štvrťfinále vo Washingtone prekonala Nemku Angelique Kerberovú, vtedy 9. v hodnotení. Proti hráčkam prominentnej desiatky má Rybáriková skóre 3:12 (proti Top 20 je to 12:29), zdolala aj Petru Kvitovú (vtedy 10.) predvlani vo finále antukového podujatia ITF v Prahe.

Rybáriková v minulosti hrala v Kanade na tomto turnaji iba raz a v sezóne 2009 práve v Toronte ako kvalifikantka podľahla v 1. kole hlavnej súťaže Srbke Anne Ivanovičovej.

Bartoliovej sa na kanadskej putovnej akcii aj v minulosti viac darilo v Montreale, kde bola v roku 2008 v semifinále a nestačila v ňom na Dominiku Cibulkovú. Pri predchádzajúcich dvoch vystúpeniach v Toronte zhodne nezvládla už svoj prvý zápas. Francúzka po dosiahnutí spomenutého životného úspechu na londýnskej grandslamovej tráve vynechala kalifornské podujatia v Stanforde a Carlsbade pre problémy so zadným stehenným svalom na pravej nohe, tentoraz sa zdalo, že išlo o žalúdočné ťažkosti alebo natiahnutie brušného svalstva.

Vo štvrtok sa zo Sloveniek ešte predstaví v osemfinálovom 3. kole Dominika Cibulková, a to proti Talianke Roberte Vinciovej nasadenej ako desiatej. 

Dvojhra - 3. kolo (osemfinále): 
Magdaléna Rybáriková (SR) - Marion Bartoliová (Fr.-7) 7:6 (5), 1:0 a 40:15 - skreč, Bartoliová po 103 minútach odstúpila 

Úvod na dvorci Grandstand Slovenke nevyšiel. V prvom geme nevyužila brejkbal, v druhom dvojchybou dopriala favoritke dva za sebou a pri prvej hrozbe bola forhendom neskoro pri krížnom returne - 0:2. V "maratónskom" treťom geme s ôsmimi zhodami potrebovala Rybáriková šesť brejkbalov, kým predsa len znížila a dostala sa tým nazad do diania. Bartoliová najprv prehnala forhend v neutrálnej dlhej výmene a potom pod tlakom poslala bekhend do siete. Súperka napokon v tejto fáze nazbierala 7 fiftínov za sebou, vyrovnala na 2:2 a neskôr - porovnateľne hladko pri svojom podaní - aj na 3:3. Odolnou defenzívou nútila Francúzku k dvom - trom úderom navyše oproti štandardu a súperke chýbal dôraz na rýchlejšie zakončenia, resp. úderová istota na rozleptanie pestrej, bežeckým výkonom podporenej a obetavej obrany. Navyše, Slovenka dobre využívala šance na kontry. Hrala umne, švihovo, uvoľnene.

Rybáriková odskočila na príjme v siedmej hre na 40:15, napokon však premenila až štvrtý brejkbal. Pri zhode vystrelila forhend popri čiare "z ničoho" a potom Bartoliová bekhendom neprehodila sieť. Potvrdzovanie úniku nebolo jednoduché, ale Slovenka esom zavŕšila priebežný obrat z 0:30 na 40:30 a neskôr dala štvrtý gembal šikovným doťuknutím pri sieti. Na príjme v ôsmej hre mala náskok 30:15, nevyhla sa však podávaniu na zisk setu a nezvládla ho. Nestihla si pri bekhendovej odpovedi na return dostatočne ustúpiť, čo navodilo skóre 15:40 a Francúzka si v jednej zo strhujúcich výmen vynútila forhendové zlyhanie Rybárikovej a pobúchala sa bojovne po srdci - 5:5 a rýchlo aj 6:5 z pohľadu Bartoliovej.

Slovenka si bez zachvenia vyslúžila aspoň tajbrejk, spočiatku v ňom ťahala za kratší koniec aj vinou smoly. Bekhendový slajz mimo znamenal minibrejk na 2:1 pre Bartoliovú, ktorá potom poďakovala nebesiam, keď Jastrabie oko ukázalo, že Rybárikovej lob dopadol o milimetre za - 1:3. Navyše, páska siete pri druhom servise dopriala Francúzke opravný pokus. Slovenka si však uvedomila, že musí ísť úspechu v ústrety, objavila sa vpredu a Bartoliovej pokus o bekhendové obhodenie zastavila sieť. Francúzka znova bola o minibrejk vpredu, keď vytiahla natoľko nečakané bekhendové skrátenie, že Rybáriková sa ani nepohla - 2:4. Vzápätí sa šťastena priklonila na stranu Slovenky: jej bekhendové obhodenie do kratšej strany, ktoré zjavne smerovalo mimo, zvrtla páska na čiaru. Rybáriková ďalším bekhendovým obhodením "vytĺkla bloky", ale potom inkasovala eso na čiaru - 4:5. Bartoliová mala v ďalšej výmene prevahu, nedokázala sa však včas presadiť a napokon urobila forhendovú chybu. Za stavu 5:5 Francúzka znova skúsila "kraťas", Slovenka však bola pri loptičke dostatočne svižne na nekompromisné zakončenie - 6:5. Aj rozhodujúca výmena setu zodpovedala dovtedajšiemu dianiu: Bartoliová pokazila forhend počas neefektívneho tlaku.

Druhé dejstvo trvalo extrémne kratšie, než signalizoval dramatický otvárací gem, v ktorom Rybáriková aj zásluhou esa preklopila skóre z 0:30.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok