Britská centrálna banka naviazala svoje kroky na nezamestnanosť

SITA
8.8.2013 09:25

Britská centrálna banka (BOE) v stredu porušila tradíciu a informovala o tom, že chce úrokové sadzby ponechať na súčasnej rekordne nízkej úrovni, až kým miera nezamestnanosti v krajine neklesne na úroveň 7 %. To by podľa banky mohlo trvať približne tri roky.

Britská centrálna banka naviazala svoje kroky na nezamestnanosť
SITA

Zdá sa, že ozdravovanie britskej ekonomiky sa rozbieha stále väčším tempom, má však pred sebou ešte dlhú cestu, povedal na svojej prvej tlačovej konferencii od nástupu do funkcie guvernér BOE Mark Carney, ktorý vedenie banky prebral len pred mesiacom. "Ešte sme nedosiahli únikovú rýchlosť. Zotavovanie hospodárstva je zatiaľ najpomalšie v našej zaznamenanej histórii," vyhlásil.

Carney dodal, že banka zváži predčasné zvýšenie úrokov, ak sa nebezpečne zvýšia inflačné očakávania, bude realistický predpoklad, že inflácia v nasledujúcich 18 - 24 mesiacoch dosiahne alebo presiahne 2,5 %, alebo ak extrémne nízke sadzby začnú ohrozovať finančnú stabilitu Veľkej Británie. Obdobný postoj zaujal v roku 2012 americký Fed, ktorý chce zachovať úrokové sadzby nezmenené, kým miera nezamestnanosti neklesne na 6,5 % alebo kým inflačné očakávania nepresiahnu 2,5 %.

Niektorí ekonómovia guvernérov prejav kritizovali s tým, že dodatočné podmienky spochybňujú dlhodobú hodnotu informácií BOE a banke to skomplikuje snahu uistiť domácnosti a firmy, že úverové náklady sa nezačnú čoskoro zvyšovať. Mnohí investori tiež zareagovali negatívne, podľa Carneyho však informácia o plánovaných krokoch BOE má slúžiť na objasnenie plánov banky pri snahách o oživenie britského hospodárstva a jej cieľom nebolo byť samostatným stimulom.

Minister financií George Osborne, ktorý chce, aby "menový aktivizmus" centrálnej banky kompenzoval vládne úsporné opatrenia, plán privítal a dodal, že je v súlade s "absolútnym odhodlaním" Londýna doviesť krajinu k inflačnému cieľu 2 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok